Sărbătoarea ”San Vicente Ferrer”

Valencia celebrează ”San Vicente Ferrer” în a doua zi de luni după Paște.
El este patronul Comunității Valencia.
 
Vicente Ferrer s-a născut în Valencia, 23 ianuarie 1350. Călugăr dominican, predicator, logician și filozof, el a fost cunoscut în diferite regiuni ale Europei pentru prelegerile sale, dar și pentru puterea de a face minuni.
 
Se spune că prima minune pe care a făcut-o a fost când era copil. Într-o zi, când se juca în curtea casei sale, unuia dintre copii i-a căzut un pantof în puțul din curte. Vicente a reușit să ridice nivelul apei și, astfel, să aducă pantoful la suprafață.
 
După canonizarea sa în 1455, a devenit principalul patron al orașului Comunității Valencia..
 
San Vicente Ferrer este reprezentat printr-un sfânt îmbrăcat în haina alb-negru a călugărilor dominicani, având degetul arătător ridicat. Se spune că în predicile sale ridica degetul arătător în semn de afirmare.
 
În 1410 San Vicent Ferrer a creat Școala pentru copii orfani, loc în care minorii erau lăsați în grija congregației religioase cunoscute sub numele de Beguines. De aceea el este considerat un protector al copiilor.
 
Cu ocazia festivității de San Vicente Ferrer, pe străzile și în piețele din Valencia se ridică mici scene, pe care au loc momente teatrale reprezentându-l pe San Vicente înfăptuind o minune.
 
La miezul zilei , falleri și fallere defilează pe străzile din centrul Valenciei.
Se face și o ofrandă de flori la casa natală, Pouet de Sant Vicent. Buchete de flori sunt prinse în cofrajul din lemn pregătit dinainte în fața casei. Deasupra acestuia este un tablou cu chipul sfântului realizat din flori.
Casa natală a fost transformată într-o capelă.
Ea poate fi vizitată în timpul anului, se află in centrul istoric, aproape de Căpitănia Valenciei, Plaza Tetuan.
Tradițional, după încheierea paradei, are loc o mascletá (spectacol pirotehnic).
 
În video am incercat să surprind momente importante ale paradei, inclusiv o reprezentare a lui Dan Vicente Ferrer (cu degetul ridicat), un aranjament floral mare, pe roți (în final este depus în fața casei) și momentul sosirii steagului Comunității Valencia.
 
Se spune că acest steag este singurul din lume care nu se apleacă nici în fața unei realități. De ziua comunitații, când este coborât din sala unde este păstrat în primărie, este coborât tot timpul în poziție verticală. 🙂
 
La fiecare manifestare la care am fost prezentă și la care steagul a făcut parte din ea, în momentul apariției lui, atmosfera s-a anima (se observă și în video), iar dacă erau persoane care stăteau pe scaun, se ridicau, fără excepție!
 
Dacă ar trebui să definesc Valencia printr-un cuvânt, el ar fi “tradiție”.
Viața cotidiană, dar și festivitățile, nu sunt altceva decât diverse și nuanțate manifestări ale spiritului tradițional al acestei comunități.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1113