Las Fallas 2020. Mascletá verticală, sâmbătă, 29 februarie, La Marina de Valencia

O mascletá verticală de proporții va avea loc sâmbătă, 29 februarie 2020, la ora 20.00, în La Marina de Valencia, în fața spațiului Veles y Vents.

Spectacolul, aflat la a cincea ediție, este organizat în cinstea apropiatei sărbători, Las Fallas, a cărei deschidere oficială va avea loc pe 01 martie.

Ca și în edițiile anterioare, Ricardo Caballer se va ocupa de regizarea acestui spectacol. Anul acesta va avea de două ori înălțimea Miguelete, turnul catedralei, adică 100m, o lățime de 50m, iar în ea vor exploda 5.000 de petarde. Finalul va fi și mai puternic decât de obicei. În doar 20 de secunde, 600 kg de material pirotehnic va crea ”un cutremur” de proporții. Pe durata celor 10 minute, spectacolul pirotehnic va combina cele mai bune elemente de mascletà cu cele ale focului de artificii.

Mascletá verticală realizată cu aceeași ocazie în 2019 a fost cea mai înaltă din întreaga istorie Las Fallas. Performanța ei în cifre arată astfel: 100 m înălțime, 50 lățime, 12 minute durată,  1.700 kg materiale pulbere, 5000 de petarde, un ”cutremur de 20 de secunde (de trei ori mai puternic ca cel al unei mascletà obișnuite) și peste 100.000 de participanți.

Ce este mascletá

Mascletá este un spectacol pirotehnic specific comunității valenciene. El este format din explozii de petarde și artificii, are un ritm crecendo și durează între 5-7 minute. Partea finală alcărei ritm este foarte intens, a fost denumită și ”cutremurul”. Zgomotul produs atinge 120 decibeli și echivalează cu al unui avion la decolare.

Mascletà prietenoasă cu mediul

Mascletà de anul acesta va fi cea care va afecta mediul cel mai puțin din întreaga istorie a Fallas, prin reducerea deșeurilor cu 70%. Trei sferturi din mascletà vor dispărea complet fără urmă. Ricardo Caballer a susținut că „30% la sută din materialul rămas utilizat este hârtie și carton biodegradabile. Cartonul pe care îl vom folosi pentru bubuituri va dispărea în contact cu apa sau solul, fără a provoca daune mediului.” În plus, nu se va folosi niciun tip de plastic sau orice substanță chimică considerată dăunătoare mediului.

Informații utile despre eveniment

– Ce: Mascletá, spectacol pirotehnic

– Când: Sâmbătă, 29 februarie 2020, ora 20.00

– Unde: La Marina de Valencia, în fața spațiului Veles y vents. Carrer del Moll de la Duana, s/n, 46024

– Intrare liberă.

Recomandare: pentru vizibilitate bună recomand venirea cu cel puțin o jumătate de oră înainte.

Cum ajungi la Marina de Valencia cu transportul public

– Cu autobuzele EMT liniile 95, 19, 92. Verifică aici cum poți ajunge dintr-un loc al orașului în altul cu autobuzele EMT.

– Cu tranvia liniile 6 și 8. Verifică aici cum poți ajunge dintr-un colț al orașului în altul cu tranvia sau Metrovalencia.

Valenbici: Verifică aici stația cea mai apropiată. http://www.valenbisi.es/Todas-las-estaciones/Mapa

Dacă ești curios să afli mai multe despre sărbătoarea Las Fallas, îți recomand articolul Las Fallas mai mult decat o sărbătoare a focului.

Înregistrarea este un colaj al unor momente de la mascletá 2019. Dacă nu ai timp să vizionezi tot filmul, îți recomand de la  minutul 4.

* Fotografia articolului este de la aceeași mascletá 2019 din arhiva personală.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1324