Las Fallas 2020. Cu transportul public în Valencia

Pe durata Las Falla, populația Valenciei se dublează, iar aglomerația pune stăpânire pe oraș. De aceea, este de preferat să folosești transportul public, bicicleta și chiar să te deplasezi pe jos pe distanțe mici.

Să vedem care sunt mijloacele de transport public și ce titlurile de călătorie sunt disponibile.

Autobuzele EMT Valencia

Pe durata Las Fallas, Compania Municipală de Transport din Valencia (EMT) își va adapta serviciile prin extensii de linii și frecvențe mai mari în ore și locuri de interes și prin creșterea capacității de transport. Autobuzele EMT sunt utile pentru a ajunge în locuri în care au loc evenimente și unde metroul nu ajunge (spre exemplu, cartierul Malvarrosa pentru spectacolul de lumini și muzică). Autobuzele EMT vor circula ziua și noaptea, dar va trebui să ții cont că unele trasee vor fi deviate, unele stații desființate temporar din cauza actelor fallere.

În timpul Săptămânii fallere 15-19 martie, autobuzele nu pot intra în centrul istoric, lucru valabil și pentru taxiuri.

În perioada 1 – 14 martie, în timpul mascletà, traficul va fi restricționat in zona Tetuan-Porta de la Mar si Plaza Sant Agustí , iar autobuzele nu vor putea circula prin inelul interior.

Informații despre traseele deviate și stațiile temporare în ariile sus menționate, găsești în acest articol.

Mai multe informații despre rute și program poți găsi pe site-ul EMT Valencia. Pe telefon poți descărca aplicația EMT Valencia pentru Android și pentru iOS.

Metrovalencia

Rețeaua Metrovalencia este cel mai rapid mod de deplasare spre centrul orașului și alte puncte “cheie” ale acestuia în timpul festivității.

În zilele sfârșitului de săptămână, Metrovalencia își va prelungi programul cu 3h peste programul obișnuit.

În timpul Săptămânii Fallere Metrovalencia va funcționa 24 h.

Serviciile oferite de tranvia vor costa în creșterea numărului de garnituri puse în circulație pentru data de 1 martie, când va avea loc desschiderea oficială Las Fallas, Crida.

Stații recomandate pentru locurile cu evenimente:

Pentru Plaza del Ayuntamiento (mascletá și crema): Xàtiva (liniile 3, 5 și 9), Colón (liniile 3, 5, 7 și 9) sau Bailén (linia 7 ).

Pentru Alameda (focurile de artificii, castillos de fuegos): Alameda (liniile 3, 5, 7 și 9). Dacă vii chiar înainte de ora programată, stația va fi închisă și va trebui să cobori la Aragon sau Colón!

Pentru Plaza de la Virgen (Ofrenda a la Virgen): Colón (liniile 3,5, 7 și 9) sau Pont de Fusta (tranvia, linia 4).

Pentru Benicalap (macromascletà din 19 martie): Garbí (tranvia, linia 4) sau Beniferri (metrou, liniile 1 și 2).

Harta liniilor de metrou și tranvia o poți descărca de aici. Pe mobil poti descarca aplicația Metrovalencia Android   și iOS.

Mai multe informații pe site-ul oficial.

Titluri de călătorie pentru transportul public

Indiferent cu ce mijloc de transport alegi să călătorești, este mult mai ieftin să folosești abonamente de decât să cumperi bilete individuale.

Doar pentru autobuze

* Bonobús:

– Preț călătorie per persoană: 8,50 euro.

– Include 10 călătorii valabile numai pe autobuzele EMT.

– Permite schimbarea gratuită și nelimitată a autobuzelor timp de 1h de la prima validare.

– Se cumpără de la tutungerii (estancos), chioșcuri (kiosks), Oficiile de Relațiiile cu Clienții ale EMT și se reîncarcă și online de aici.

Doar pentru metrou

* Bonometro

Autobuze, metrou și liniile metropolitane

* Bonotransbordo

* Bono T1, T2 sau T3

Se cumpără și se reîncarcă de la tutungerii (estancos), chioșcuri (kiosks), comercianți autorizați, mașinile automate de bilete din stațiile de metrou.

* Bonofallas

Bonofallas este valabil pentru Săptămâna fallera, 15-19 martie. Este valabil 7 zile, are călătorii nelimitate la un cost de 7 euro. Detalii aici.

* Cardul Mobilis

Este un card de plastic, fără călătorii, costă 2 euro și permite mai multe reîncărcări succesive, dar și în același timp (maxim 30 de călătorii), ale unor titluri diferite de călătorie (doar metrou sau doar autobuz). Cardul îl poți folosit atât pentru validarea la metrou, cât și la autobuz.

Se cumpără și se reîncarcă de la tutungerii (estancos), chioșcuri (kiosks), comercianți autorizați.

* Valencia Tourist Card

Dacă intenționezi să vizitezi și monumente și obiective turistice, atunci s-ar putea să îți fie utilă Valencia Tourist Card. Oferă călătorii nelimitate și gratuite pe toate mijloacele de transport public indiferent de zonă, include o călătorie cu metroul pe direcția aeroportului  și are reduceri pentru muzee, magazine. Valencia Tourist Card are valabilitate temporară limitată,  24h –  15 euro, 48h – 20 de euro, 72h – 25 euro.

Se cumpără de la birourile de informații turistice din aeroport și oraș, de la toți comercianții autorizați și online de aici.

Valenbisi

Valenbisi este serviciul public de închiriat biciclete pus la dispoziție de municipalitate, motiv pentru care am inclus-o in categoria transport public.

Serviciul de închirieri Valenbisi este disponibil în cele peste 200 de stații din Valencia, 24h, 365 zile pe an.

Dacă vrei să vezi stațiile Valenbisi, aici.

Bicicletele se ridică și se parchează doar în stațiile Valenbici.

Valenbisi pentru turiști

Pentru turiști este valabil abonamentul de 7 zile la un preț de 13,30 euro și poate fi achiziționată chiar de la stațiile de biciclete. Dacă preferi abonamentul anual, costă 29,21 euro și poate fi obținut doar pe Valenbisi.es.

Abonamentul săptămânal se referă la 7 zile consecutive!

Utilizarea gratuită a bicicletei este limitată la 30 minute. Tot ce depăște această durată, se plătește în funcție de timp.

* Costurile suplimentare sunt:

– 1,04 euro pentru întârzieri între ce depășesc 30 minute, dar până la o oră.

– 3,12 euro pentru fiecare oră suplimentară.

Prețurile sunt actualizate până în februarie 2020.

Informații despre devierile de trasee și stațiile temporare pe durata mascletá, poți afla în articolul Las Fallas 2020. Trasee deviate și stații temporare ale autobuzelor publice EMT din cauza mascletá.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1405