Expoziția de ninot

În perioada 2 februarie-15 martie, în Valencia are loc Expoziția de Ninoti. ”Ninot” înseamnă în valenciană, păpușă. În cazul de față ei reprezintă figurile care alcătuiesc scene ale monumentelor ridicate în timpul sărbătorii ”Las Fallas”. De obicei ei se află la bază, înconjurând figurile centrale ale acestuia.

În general au o reprezentare umană, sunt personaje politice, istorice, din realitate și sunt prezentate într-un  stil burlesc sau ironic. Sunt fabricate din materiale combustibile (carton, lemn, hârtie, țesături, polistiren expandat etc.) pentru că în noaptea de 19 martie, după câteva zile de expunere pe străzi, se incendiază cu întregul grup statuar din care fac parte.

Momentul arderii acestor monumente reprezintă punctul culminant al sărbătorii.

În spaniolă, ansamblul statuar poartă numele de ”falla”. Ele sunt de mari dimensiuni (între 20 și 30, putând și depăși) și sunt plantate în stradă după ce sunt aduse bucată cu bucată din atelierele artiștilor falleri. Monumentele aparțin unor asociații fallere, formate din persoane care locuiesc pe străzi învecinate. Ei se organizează cu un an înainte oferindu-și suportul material, de timp, cunoștințe, energie etc. pentru ridicarea unei falla.

La începutul lunii februarie, fiecare asociație falleră aduce un “ninot”, de regulă cel reprezentativ (doar unul) la o expoziție. Aceștia sunt luați din expoziție (cu muzicî și fanfară) în ziua în care se plantează la monumentul căruia îi aparțin. În cadrul expoziției este organizată categoria ”ninot infantil”, ei făcând parte unei falla destinate copiilor.

Fiecare vizitator al expozitiei poate vota ninotii preferați la categoria adulți și copii. Cei care au obținut numărul cel mai mare de voturi, locul întâi, sunt singurii salvați de foc. Se păstrează în ”Museo de Las Fallas”.

Expoziția de anul acesta are loc tot în Salonul Arquerias aflat la parterul Muzeului de Știință. Cei 700 de ninoti sunt expuși pe o suprafață de 3600 mp și vor reprezenta ironic și cu umor scene din realitatea sau istoria comunității sau a țării.

Biletul de intrare de anul acesta oferă intrarea gratuită și la Muzeul Faller ( Museo Fallero).

Program:

– De luni până vineri de la 10.00 la 20.00.

– Vineri, sâmbătă și duminică de la 10.000 la 21.00.

– În zilele de 14 și 15 martie expoziția se închide la ora 15.00.

Prețuri:

– 3 euro bilet pentru adult.

– 1,5 euro bilet pentru copii între 4 și 12 ani, cei peste 65 ani, persoanele cu incapacități.

– Gratis pentru copiii mai mici de 4 ani.

Biletele se cumpăra de aici:https://tickets.cac.es/internetCAC/activities.do

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1638