Dacă vrei o destinație de vacanță undeva în Europa, dar ești nehotărât, îți ofer câteva motive pentru care să vizitezi Valencia! Este un oraș potrivit atât ca destinație de citybreak, cât și pentru un sejur de o săptămână, și, în care, indiferent de vârstă nu te vei plictisi!
Iată care sunt motivele pentru care-ți recomand să vizitezi Valencia!
Clima
Orașul Valencia este capitala Comunității Valencia și al treilea oraș mare al Spaniei (peste 1.600.000 locuitori incluzând localitățile metropolitane).
Valencia se află pe coasta mediteraneană, are o climă mediteraneană, veri călduroase și ierni blânde, cu o temperatură medie anuală de 18⁰. Din cele 356 zile ale anului, 300 sunt însorite!!
Dacă ai ales să vizitezi Valencia primăvara sau toamna și ai ghinion, ai să prinzi o gota fria, iar cele 300 de zile însorite par un vis din altă viață. Dar, crede-mă pe cuvânt că Valencia este un oraș binecuvântat de soare mai tot timpul anului! Fenomenul ”gota fria” nu înseamnă că nu trebuie să-ți programezi o vacanță în această perioadă a anului. Ce va fi neoie să faci, este să te informezi, cât se poate, despre starea vremii.
Gastronomia mediteraneană
Orice vizită în Valencia nu poate avea loc fără a gusta măcar o paella. Deși a devenit un fel de mâncare internațională, niciuna nu se compară cu cea făcută la ea acasă ! Iar dacă ai ajuns în Valencia, atunci pentru o paella bună îți recomand să mergi în Albufera.
Unde ma pui că, pe lângă feluritele paella, poți alege și alte mâncăruri mediteraneene?
Orașul are noutăți și în privința băuturilor răcoritoare naturale: sucurile de portocale și orchata, o băutură tipic locală, făcută dintr-un fruct ce face parte din familia nucilor.
Plaja
Cei care vizitează Valencia se pot bucura de o baie în Marea Mediterană, de statul la soare, fără să fie departe de centrul orașului.
Plajele Malvarrosa, Cabañal (Las Arenas) și Patacona, cu nisip fin și alb, bine întreținute și amenajate, cu dimensiuni primitoare, se află la o distanță de 8 km de centru, Plaza de la Reina.
Autobuze ale companiei publice de transport EMT fac legătura directă între centru și plaje. Durata unei călătorii este de aproximativ jumătate de oră.
În partea dinspre faleză (Paseo Maritimo), plajele sunt mărginite de localuri nepretențioase. Mâncărurile de bază oferite sunt paella și cele cu pește sau fructe de mare. Faleza este un spațiu larg, vegheat de palmieri pe ambele laturi. Mai ales în serile călduroase, o plimbare pe faleză, în briza mării, este o plăcere.
Aici poți afla despre toate plajele orașului Valencia.
Stilul de viață
Mare parte din timpul liber, valencienii îl petrec în aer liber, la terase, stând de vorbă, bând o bere sau ciugulind ceva, cum le place să spună. Pofta lor de viață și felul lor de a fi sunt molipsitoare mai ales pentru cine vizitează Valencia pentru prima dată!
Pregătește-te să petreci la terase mai mult timp decât ți-ai închipui că o poți face! Și asta mai ales seara, când lumea umple localurile cu o energie greu de descris. Și, mai ales, pregătește-te pentru un fundal sonor aproape continuu, care vine tocmai de la terase, localuri care sunt deschise până noaptea.
Petreceri și tradiții
Distracția se alătură și ea motivelor pentru care să vizitezi Valencia!
Cea mai renumită sărbătoare valenciană este ”Las Fallas”, inclusă în 2016 pe lista UNESCO ca bun imaterial al umanității. Are loc în perioada 1-19 martie, zilele cele mai intense și importante fiind 15-19 martie.
În timpul festivității, pe străzi se ridică monumente de dimensiuni impresionante, fallas-uri, care în ultima zi se incendiază.
În ultimele zile, întâlnești pe străzi grupuri de oameni îmbrăcați în porturi tradiționale. Acompaniați de fanfară, ei duc ofrande, buchete de flori, Virgen de los Desamparados (Fecioara celor Defavorizați, patroana orașului), în cadrul celui mai emoționant act al sărbătorii, ”La ofrenda”.
Pe durata Las Fallas, Valencia se umple de mirosul prafului de pușcă de la spectacolele pirotehnice zilnice, de bubuiturile petardelor, de mirosul paella imense gătite în stradă, de muzică tradițională și de multă dispoziție.
Chiar dacă nu vii cu prilejul Las Fallas, vei găsi cel puțin un eveniment la care să participi!
Spațiile verzi și natura
Să vizitezi Valencia doar pentru natură, poate fi un motiv suficient în sine!
Iubitorii de natură au o ofertă variată! Turia, cel mai lung parc al Spaniei, o lungime de peste 9 km. Abundă în vegetație, de la iarbă la portocali, palmieri până la baobabi, are zone cu aparate pentru exerciții în aer liber, un teren de fotbal și pistele de biciclete care îl traversează.
Tot în oraș se află și îndrăgitul parc ”Grădinile Viveros” sau ”Jardins Real” (Grădinile Regale), Grădinile Glorieta și Parterre aflate în centrul istoric al orașului.
La nici 10 km de centrul Valenciei se află ”Delta orașului”, Parcul Național Albufera. Aici poți admira un apus de soare spectaculos și te poți bucura de experiențe tradiționale și culinare deosebite. Albufera este zona în care se cultivă orezul în Comunitatea valneciană.
Bioparcul este un parc zoologic de nouă generație, situat în oraș, conceput astfel încât vizitatorul să aibă impresia că intră în habitatul natural al animalelelor.
Se întinde pe o suprafață de 100.000 mp, are mai mult de 800 de animale din peste 120 de specii și este specializat pe fauna africană. Acestea sunt însă cele mai importante parcuri naturale ale orașului.
Valencia este plină de grădini, mici oaze de verdeață între blocuri.
Istorie
Fondat în anul 138 Î.H. de către romani, orașul Valencia poartă urmele civilizațiilor romane, arabe, vizigote și medievale.
Ghidurile turistice recomandă o serie de obiectvite turistice reprezentative pentru oraș: ”Bursa mătăsii” (Lonja de la seda) inclusă în patrimoniul UNESCO, Turnurile Serrano și Turnurile Quart (care încă mai poartă semnele războiului civil), Tribunalul Apelor – cea mai veche instituție juridică din Europa inclusă în patrimoniul UNESCO (înființat în anul 1000, funcționează și azi ca instituție decizional a litigiilor legate de canalele de irigare ale râului Turia).
Valencia este un oraș în care trecutul și prezentul sunt de mână la tot pasul.
Avangardism
Orașul Valencia a crescut și s-a transformat în ultimii 20 de ani, poate mai mult decât orice alt oraș din Spania.
Clădirilor reprezentative istorice, Turnutile Serranos, Turnurile Quart, Lonja de la seda, li se alătură cele de forme inovatoare ale Ciudad de las Artes y de las Ciencias, Orașului Artelor și Științelor. Complex arhitectural, cultural și de divertisment, care poartă amprenta arhitectului valencian Santiago Calatrava, te va lăsa cu gura căscată, la propriu.
* * *
Dacă vrei să afli ce reguli de protecție sanitară sunt în vigoare în Valencia și care sunt condițiile de intrare în comunitate dintr-o altă țară, citește acest articol.
* * *
Dacă vrei să fii la curent cu ce se mai întâmplă în Valencia sau să vezi diverse din oraș, urmărește-mă pe Facebook.
* * *
Vizitează Muzeul Științelor, Oceanograful și Hemisfericul sau doar Muzeul Științelor și Hemisfericul în ziua de miercuri la prețuri speciale. Detalii afli aici. Oferta valabilă doar pe perioada verii, a fost prelungită până pe 31.12.2021!
* * *
Articole care s-ar putea să te intereseze:
– Cum ajungi din aeroport în centrul orașului Valencia
– Transportul public în Valencia. Ghid complet
– Linia publică de autobuz C1 parcurge o parte din centrul istoric din Valencia
– Care sunt și ce oferă autobuzele turistice hop on-hop off în Valencia
– Ponturi utile pentru un turist în Valencia
– Ce să vizitezi în Valencia în patru zile, bine, fie și în cinci
– Ce să faci în Valencia pe vreme urâtă
– Valencia Tourist Card, gratuități și reduceri pentru turiști
– Ce monumente din Valencia poți vizita gratis și când
– Ce muzee din Valencia poți vizita gratis și când
– Spectacole de flamenco în Valencia
– Bioparc Valencia – în vizită la animale sălbatice din Africa
– Muzee pentru copii în Valencia
– Luggage storage în Valencia. Unde poți lăsa bagajele pentru câteva ore și chiar mai mult
– Locurile cu cea mai bună panoramă în Valencia
– Plaza del Patriarca, o bijuterie culturală, de artă și religioasă a orașului Valencia
– Tribunalul Apelor din Valencia, cea mai veche instituție juridică din Europa
– Parcul Natural Albufera, locul unde se vânează apusurile în Valencia
– Parcul Turia, grădinile din albia râului
– Valencia la pas: Jardin de la Glorieta, Grădina Glorieta
– Valencia la pas: Jardin del Parterre, Grădina Parterre.
– Despre Valencia, ce nu îți spun ghidurile turistice
– Cu animalul de companie în transportul public din Valencia, pe tren și autobuzele de lungă distanță
* * *
* Surse de informare: Valenciaextra.com, Valenciabonita.es, Visitvalencia.com.
* Fotografia articolului aparține autorului acestuia.
Mă bucur să descopăr acest articol, exact acum după ani de zile în care am ocolit Spania. M-am întors recent din Barcelona și Madrid și m-aș întoarce oricând. Îmi doresc să văd și alte zone ale Spaniei, desprea care tot citesc și mă minunez cât este de frumoasă! Iar Valencia este unul din acele orașe în care visez să stau ceva mai multă vreme, o lună poate. Așa că așept cu mare interes articolul tău despre perioada optimă.
Mulțumesc din suflet!
Mă bucur dacă prin ce scriu și împărtășesc din orașul Valencia, voi incita la a-l cunoaște! E de fapt scopul acestui site.
Am fost în Valencia 10 zile în 2013!
Cu toate că de atunci am descoperit şi am vizitat noi şi noi minunăţii europene, tot visez să mă întorc cândva… 🙂
Spania, în general, are farmecul ei, iar Valencia are câte ceva din toate: istorie, modernitate, natură, evenimente săptămânale, petreceri…. Stau aici de ceva timp și chiar să vrei, nu ai cum să te plictisești. 🙂