Stațiile de metrou în Valencia, obiectiv turistic?

Cei care duminică, 22 septembrie, s-au aflat în Valencia, au avut posibilitatea să călătorească gratuit cu mijloacele de transport în comun, autobuzele EMT, tramvaiele și metroul Metrovalencia. Măsura a fost luată de autoritățile valenciene cu prilejul Săptămânii Europene a Mobilității Sustenabile.

Am profitat și eu de ocazie ca să mă plimb cu metroul și să vizitez mai multe stații ale Metrovalencia. Nu că altfel n-aș fi putut, un simplu bile costă 1,50 euro sau că în oraș n-ar fi suficiente obiective turistice, dar de ce să nu fac o economie când ocazia vine pe tavă, mai ales că ideea îmi stătea mai demult în cap. Era în primele mele zile în oraș când am trecut prin stația Av. del Cid și-am zis ”Wow!”  Parcă eram într-o lume a viitorului.

Mi-am amintit atunci de ghidurile de călătorie în Suedia care recomandă în Stockholm o călătorie cu metroul pentru stațiile impresionante. Sigur că în Valencia stațiile nu sunt atât de spectaculoase ca cele din capitala suedeză (în unele, ai impresia că se prăvălesc stâncile peste tine) și nici grandioase ca cele din Moscova.

Dar cred că unele stații de metrou din Valencia chiar merită atenția trecătorului. Personal, m-au surprins din perspectiva vechimii orașului și a tradiționalismului ce îi caracterizează pe valencieni. Mă așteptam la ceva mai șters, de stil vechi, la mai puțină modernitate…. nu știu exact cum să definesc.

Așa că ieri, cum îți spuneam, am zis să profit de ocazia gratuită și să mă plimb cu metroul în mai multe direcții. Nu am parcurs toate liniile, am fost doar în câteva stații de pe linii cu vechimi diferite ca să îmi fac o părere și să scriu aici în cunoștință de cauză.

Scurtă istorie a Metrovalencia

Metrovalencia este marcă comercială sub care compania publică Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) operează rețeaua de metrou și tramvai a orașului Valencia și a zonei sale metropolitane.

Rețeaua actuală este moștenitoarea vechii rețele de căi ferate suburbane de ecartament îngust din Valencia, cunoscută popular sub numele de Trenet de Valencia. Ea lega capitala cu unele orașe din apropiere. Rețeaua a fost construită în cea mai mare parte la sfârșitul sec. al XIX-lea și a fost administrată succesiv de Compañía de Tranvías y Ferrocarriles de Valencia (Societatea de Tramvaie din Valencia), de Compañía de Tranvías y Ferrocarriles de Valencia (Compania de Tramvaie și Căi Ferate din Valencia) și, în final, de Ferrocarriles Españoles de Vía Estrecha (Căile Frate Spaniole de Ecartament Îngust).

În octombrie 1988 s-au dat în folosință Liniile 1 și 2, ocazie cu care Valencia a devenit al treilea oraș din Spania după Madrid și Barcelona care a lansat serviciul feroviar metropolitan. Ambele linii străbat orașul de la sud la nord, legând localități apropiate de centrul și cartiere ale Valenciei. Am călătorit ieri pe Linia 2 și am remarcat în stația Plaza de España design-ul vechi, anii 70′-80′ comparativ cu cel al stațiilor de pe Liniile 9 și 5.

În anii ce au urmat au fost date în folosință noi linii, ulterior completându-se cu noi tronsoane subterane și exterioare.

Metrovalencia are în prezent șase linii de metrou și trei de tramvai, a treia rețea ca lungime după Madrid și Barcelona și a patra ca număr de utilizatori, după Madrid, Barcelona și Bilbao.

Că am menționat metroul și tramvaiele sub același acoperiș al Metrovalencia, nu este din eroare, ci pentru că în Valencia, cu aceeași garnitură poți fi în subteran și circula la suprafață.

Am să te las în continuare în compania unor fotografii pe care le-am făcut în diferite stații.

Prima este stația Alameda, una dintre cele mai frumoase.

 

Apoi  stația Nou d’Octubre

Și ar mai fi și stația Mislata

Și stația Facultats

Cât costă o astfel de plimbare

Probabil ai vrea să știi și cât costă o astfel de plimbare?? Fix o călătorie, adică 1,50 euro, dacă ai un număr de călătorii limitate sau îți cumperi un bilet. Dacă ai Valencia Tourist Card, atunci va fi gratis, transportul e inclus gratuit în prețul cardului, iar dacă ai abonament. Deci partea materială nici nu merită luată în considerare, mai ales că poți vizita câteva stații în drumul tău că tre un obiectiv.

În loc de concluzii

O călătorie prin câteva stații de metrou din Valencia, nu aș putea spune că este obligatorie pentru un turist, în lumea asta sunt stații de metrou uimitoare. Dar eu cred că fiecare loc are farmecul propriu care nu poate fi comparat, ci doar apreciat în contextul mediului și al condițiilor sale. Cu articolul de față am vrut doar să atrag atenția asupra unor aspecte pe care poate le-ai fi ignorat în fuga prin Valencia după obiective. Mai bine să ai de unde alege decât să spui: dacă aș fi știut!! Dar eu, totuși, sper să-ți fi deschis curiozitatea.

Informații despre rețeaua de metrou și bilete sau abonamente de călătorie, găsești aici.

Harta rețelei Metrovalencia o poți descărca de aici.

A, și să nu uit: dacă se întâmplă ca în sejurul tău să prinzi niște zile de ploaie puternică sau chiar gota fria, unele stații de metrou se pot inunda sau în interiorul lor să picure apă din tavan. Valencia nu este un oraș perfect, este doar unul în care te simți acasă și asta și datorită imperfecțiunilor lui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3775