Indiferent de vârsta sau plăcerile pe care le ai, este imposibil ca orașul mediteranean să nu te mulțumească. Iar dacă vii cu copiii în Valencia, să fii sigur că vei avea planuri și pentru ei. Chiar pe alese!
Și în privința celor mici, orașul are ofertă de locuri atât în aer liber, cât și în interior.
Am făcut o selecție a locurilor pe care eu le consider cele mai interesante, urmând ca tu să îți alegi.
În articolul de față ne vom ocupa doar de locurile în aer liber pentru copii. De activități pentru copii care au loc în interior, în spații închise, ne vom ocupa într-un articol separat.
Parcurile sunt principalul punct de atracție pentru cei mici. Am să includ în această categorie doar pe cale dedicate și copiilor, nu grădinile și parcurile orașului, în care te poți plimba.
Parcul Gulliver
Personajul lui Jonathan Swift a inspirat crearea acestui parc în 1990. Un gigant Gulliver, de 70 m, stă întins pe pământ și imobilizat cu frânghii. Coborând pe rampele de pe piciorul lui Gulliver sau alunecând pe toboganele din barba lui, copiii se visează liliputani.
În împrejurimile Parcului Gulliver găsești și alte activități pentru copii, cum ar fi terenuri de golf în miniatură, o tablă de șah gigant și iarna un patinoar. Dacă vrei să afli mai multe despre parc, îți recomand articolul Parcul Guliver din Valencia, locul în care adulții devin copii.
Program:
– Între orele 10.00-20.00 fără pauză, în aprilie, mai, iunie și septembrie.
– Între orele 10.00-13.30 și 17.30-21.00 în iulie și august.
– Între 10.00-17.30 fără pauză din septembrie până în martie.
Acces: Intrare liberă.
Cum ajungi:
Parcul Guliver se află în Jardín del Turia (Parcul Turia) între Pont de l’Angel Custodi și Pont del Regne. Aici poți ajunge cu unul din mijloacele de transport public:
– Metrovalencia: Liniile 3 și 5
– Autobuze EMT: 25, 40, 94, 95.
Casa pisicilor
Copiii în Valencia au parte să vadă și urmele legendelor. Este vorba de o casă în miniatură care servește drept locuință pisicilor din cartier. Fațada casei a fost astfel sculptată în 2003 de către un artist sculptor ca omagie pentru „cele patru pisici”, cum scrie și pe inscripție. Inscripția se referă la o legendă de pe vremea Cidului, când catolicii credeau că pisica era un animal diabolic și purtător de rău. Se spune că la 1094 Cidul a primit sarcina să omoare toate pisicile din oraș. Aceeași legendă spune că acțiunea a avut succes, în oraș rămânând doar patru pisic.
Ușa de intrare a acestei mici case este practicabilă, iar prin gaura ei pisicile intră și ies confortabil și nestânjenite. Este un loc iubit și îngrijit de vecini. Casa se află în cartierul Carmen, în fața muzeului Bellas Artes Centro del Carmen, din orașul vechi.
Cum este în imediata apropiere a Plaza del Carmen, ai ocazia să vezi în această piață un graffiti care îmbracă trei pereți ai unei clădiri. Are reprezentări clasice, oameni și cai, atât de frumos colorate, încât sigur că îi va atrage și pe cei mici. Copiii în Valencia
Cum ajungi:
Casa pisicilor se află pe Calle del Museo, 9, aproape de Plaza Del Portal Nou. Aici se ajunge pe jos, prin centrul vechi, de la stația Plaza de la Reina sau cu unul din mijloacele de transport public:
– Metroul: Liniile 1 și 2
– Autobuzele EMT 150, 27, 73, 8.
– .Cu Valenbisi. Caută aici o stație apropiată.
Program: Fiind fațada unei case, poate fi vizitată 24 din 24h.
Acces: Intrare liberă.
Parcul Cabecera
Cu o suprafață de 330.000 mp, parcul oferă diverse activități pentru părinți, dar mai ales pentru copii. Are locuri de joacă cu o navă pirat, un lac pe care poți face o plimbare cu bicicleta și un iaz cu rațe care se bucură să fie hrănite.
Este situat în apropiere de Mislata, în extremitatea vestică a Parcului Turia.
– Program: Deschis 24 h
– Acces: Intrare liberă.
Cum ajungi:
Parcul Cabecera se află pe Av. Pío Baroja, 46051, Valencia. Aici se poate ajunge cu unul din mijloacele de transport public:
– Autobuzele EMT: 7, 17, 29, 61, 85, 95
– Cu metroul Liniile 3 și 5, stația Nou d’Octubre
* Parcul are parcare.
– .Cu Valenbisi. Caută aici o stație apropiată.
Bioparc
Când sunteți cu copiii în Valencia aveți o destinație de neratat: Bioparc Valencia. Parc zoologic de nouă generație, situat în oraș, a fost conceput astfel încât vizitatorul să aibă impresia că intră în habitatul natural al animalelelor. Designul său special ascunde barierele vizuale dintre public și animale.
Bioparc are suprafață de 100.000 mp, mai mult de 800 de animale din peste 120 de specii și este specializat pe fauna africană. Vizitarea lui presupune trecerea prin savană (pot fi văzute antilope, girafe și rinoceri, lei) și prin pădurea ecuatorială (unde pot fi văzute gorile, cimpanzei și leoparzi), întâlnirea cu elefanții, o experiență în cea mai renumită peșteră din Africa și vizitarea Insulei Madagascar, locuită de lemuri.
– Program:
Bioparc Valencia este deschis tot timpul anului, în funcție de anotimp, astfel:
– 02 ianuarie – 12 martie: 10.00 – 18.00
– 13 martie – 26 martie: 10.00 – 19.00
– 27 martie – 30 iunie: 10.00 – 20.00
– 01 iulie – 27 august: 10.00 – 21.00
– 28 august – 03 septembrie: 10.00 – 20.00
– 04 septembrie – 15 octombrie: 10.00 – 19.00
– 16 octombrie – 23 decembrie: 10.00 – 18.00
– 25 decembrie: 10.00 – 18.00
– 24 și 31 decembrie: 10.00 – 17.00
Prețuri bilete:
– Copii sub 4 ani: gratuit.
– Copii 14-12 ani: 18 euro
– Adulți 13 și 64 ani: 23,80 euro
– Adulți peste 65 ani: 17,50 euro
*Cu cardul Turist Valencia beneficiezi de reducere.
Cum ajungi:
Bioparc este situat în Av. Pío Baroja,3, Valencia. Aici poți ajunge cu unul din mijloacele de transport public:
– Cu autobuzele EMT 98 și 99 (stația Bioparc), 73 și 95 (stația de la podul Nou d’Octubre).
– Cu metroul Metrovalencia: Liniile 3, 5 și 9, stația Nou d’Octubre, distanță de 10 minute de Bioparc
– .Cu Valenbisi,printr-o plimbare prin Parcul Turia. O stație de Valenbisi se află chiar în fața BIOPARC.
Detalii pe site-ul Bioparc.
Plajele Malvarrosa, Cabanyal și Patacona
Pentru cei urbani, dar și pentru cei care își doresc un mediu mai sălbatic, plajele Malvarrosa, Cabañal și Patacona oferă 4 km de nisip, cu o mulțime de locuri de joacă și zone de sport.
Atât promenada Valenciei, cât și plajele au locuri amenajate pentru joaca copiilor. De la diferite leagăne până la piramida din coarde pe care se pot cățăra. Plaja are și spații amenajate pentru sport, cum ar fi padel, fotbal sau volei. Și dacă ai noroc și pe vreme bună, poți profita și pentru a te bucura de o înot în mare.
Locație: Malvarrosa și Cabanyal în continuarea zonei portului, Patacona este în continuarea Malvarrosa
Acces: liber
Cum ajungi:
Adresa plajelor: Paseo Marítimo, 46013, Valencia. Aici se ajunge cu unul din mijloacele de transport public:
– Plaja Cabanyal: Autobuzele EMT 92, 19, 32, 95, 18, N1, N9.
– Plaja Malvarrosa: Autobuzele EMT 92, 19, 32, 31, 98, N1
– Plaja Patacona: Autobuzele: 31, N1 (de noapte). Despre transportul în comun în Valencia am scris aici.
– .Cu Valenbisi. Caută aici o stație apropiată.
Centrul de interpretare Racó de l’Olla și Parcul Natural Albufera
Dacă te-ai săturat puțin din oraș și vrei să petreci o zi în natură, te poți duce în Parcul Natural Albufera, supranumită și delta Valenciei. Aflat la o la o distanță de doar 10 km distanță, este o întindere de apă de 24 km2 care adăpostește o diversitate de specii de floră și faună. Cuprinde șase insule și mai multe localități, iar în anul 1986 Albufera a fost declarată Parc Natural.
Racó de l’Olla este un loc de cercetare, conservare și prezervare a biodiversității din zona Parcului Natural Albufera, situat în inima rezervației naturale cu același nume. Partea deschisă publicului este o pădurice cu vegetație specifică zonei: pini înalți (unii foarte mirositori), ienupăr, mirt, cimbru, rozmarin, palmieri scunzi.
Aici se află și două spații de observare a păsărilor cu vedere directă către laguna din incinta centrului. Prin binoclul pus la dispoziție se pot vedea flamingo, cormorani, rațe și multe alte specii a căror denumire nu o cunosc. Locul are însă afișe cu poze și text explicativ despre speciile de păsări care cresc acolo.
Recomandarea mea este să ajungi în orașul Palmar, unul din satele Albuferei, de unde multe bărci pleacă la o plimbare pe lac. Poți vedea diferite specii de păsări, barăcile tradiționale ale fermierilor din zonă și un apus de neuitat.
Tot aici poți mânca și o paella gustoasă, la unul dintre localuri.
Locație: Drumul național El Palmar s/n. 46012. Valencia
Cum ajungi:
În ambele locații ajungi cu transportul public autobuzele EMT.
* În Albufera:
– Linia 25 a EMT, direcția El Palmar, stația Embarcador de’l Albufera sau la El Palmar. Despre cum ajungi în Albufera cu transportul public poți afla detaliat în acest articol. Preț călătorie: 2,50 euro. Biletul se cumpără de la șofer.
– Turistic Bus: stație de plecare Plaza de la Reina 8.
– Autobuzul companiei HERCA (privat). Stații și traseu aici.
* La centrul de interpretare: cu autobuzul EMT 25, Stația Pinars-Carretera de El Palmar. Din stație există un drum pietonal care duce direct la centru.
Recomand transportul în comun, circulă conform programului și costul este avantajos.
Program:
– Albufera: 24h.
– Centrul de interpretare: de luni până duminică între orele 9:00 și 14:00. Accesul este gratuit.
* Centrul este închis: în zilele de 1 și 6 ianuarie, 24, 25 și 31 decembrie.
Durata minimă estimată pentru vizita dvs.: 1 oră.
Acces: Gratuit în Albufera și în centrul de interpretare.
* În centrul de interpretare nu este permis accesul cu animale de companie și nici în rezervația naturală Racó de l’Olla .
Cu bicicleta in Parcul Turia
De la CYCLOBIKES VALENCIA poți închiria biciclete pentru 3 sau 6 persoane ca să faci o plimbare prin Parcul Turia.
Prețuri:
– Pentru 3 persoane, 1/2h – 15 euro
– Pentru 6 persoane, 1/2h – 20 euro.
Mai multe prețuri aici.
Program:
– De luni până vineri: 10.00-14.00 și 16.00-19.00
– Sâmbătă și duminică: 10.00-19.00
Contact aici.
Locație: Se află chiar în Parcul Turia, lângă Parcul Gulliver.
Cu mingiile pe apă
Atât adulții, cât și copiii în Valencia se pot distra pe apă, printre clădiri. În Orașul Artelor și Științelor (La Ciudad de las Artes y de las Ciencias) poți închiria kayak, bărci transparente, mingii cu aer și biciclete pe apă.
Dacă bărcile, kayakul și bicicletele nu sunt un secret pentru nimeni, mingea pe apă este cea mai inedită. Este un balon umplut cu aer, închis ermetic, cu diametrul de 2m. Proba pe care-o dă cel dinăuntru este să-și mențină echilibrul în picioare ca și când ar păși, timp în care mingea este instabilă. Lucru nu imposibil, dar greu de făcut de la prima încercare.
Prețuri:
– Mingea și bicicleta: 5 euro/10 minute.
– Kayakul și barca: 2,5 euro/10 minute, 5 euro/20 minute și 7,50 euro/30 minute.
Acces: În cadrul ”orașului” este liber, 24/24h și gratuit.
Cum ajungi :
Distracția pe apă are loc în vecinătatea Muzeului Științei și a Hemisfericului. Adresa Hemisfericului este: Avenida del Professor López Piñero (Historiador de la Medicina) nº3 – 46013 València.
Aici se paote ajunge cu unul din mijloacele de transport public.
– Cu autobuzele EMT: 13, 14,15, 19, 35, 95 sau 40. Despre transportul public în Valencia am scris aici.
– .Cu Valenbisi. Caută aici o stație apropiată.
Program (în condiții de vreme bună):
– Iulie-august, de luni până duminică de la 10 la 21.30.
– Activitățile vor avea loc până în octombrie dacă vremea va permite.
În loc de concluzii:
Copiii în Valencia au o ofertă doarte diversă de distracție în aer liber. Atât de mare încât e posibil să îți umpli tot sejurul cu activitățile lor. 🙂 În partea a doua a articolului vom vedea ce poți face cu copiii în Valencia în spații închise. Dacă vrei să afli mai multe despre ce poți face cu copiii în Valencia, atunci îți recomand și articolul Ce poți face patru zile cu copiii în Valencia.
Dacă vii în Valencia, s-ar putea să te intereseze articolele referitoare la transport:
– Transportul public în Valencia. Ghid complet