Situația coronavirus. Știri 19.03.2020

Articolul de față cuprinde știri ale ultimelor zile, dar și de astăzi, 19 martie, din Spania și Comunitatea Valenciană referitoare la situația Covid-19.

Articolul nu oferă știri exhaustive despre situația Covid-19! El cuprinde măsuri importante luate de autorități, informații de interes general și despre situația din Spania și Comunitatea Valenciană.

Știri interne

1. Modificarea decretului prin care s-a declarat starea de urgență

În cursul zilei de miercuri, 18 martie a fost publicată în Buletinul Oficial modificarea decretului prin care s-a declarat starea de urgență pentru gestionarea crizei în sănătate.

Aceasta menționeză expres că ieșirea pe stradă trebuie să fie individuală. Excepțional, părintele poate fi însoțit de un copil dacă merge să facă cumpărături necesare (de mâncare) sau la farmacie.

Pri aceeași modificare a decretului, Ministrul Sănătății este împuternicit să modifice, să extindă sau să restricționeze măsuri, locuri, unități și activități enumerate în decret din motive justificate de sănătate publică. ”

2. Suspendarea tuturor formalităților legate de emigrare

Ministerul de Interne a făcut public anunțul prin care se suspendă toate procedurile și programările făcute în legătură cu orice formalitate de emigrare. De asemenea, se suspendă și serviciul de expediere a documentelor oferit de “Cita previa Policia”.

Măsurile sunt valabile pe toată durata stării de urgență.

3. Metrovalencia își modifică programul

Metrovalencia a anunțat în cursul după-amiezii zilei de 18 martie că având în vedere starea de urgență și criza sanitară, își modifică programul, astfel:

Metroul și a tramvaiul vor circula în zilele în zilele lucrătoare cu frecvența zilei de sâmbătă, ceea ce înseamnă o reducere a serviciului cu 35%.

Se suspendă serviciul de noapte.

Măsurile sunt valabile pe toată perioada menținerii stării de urgență.

4. Sanctiunile pentru nerespectarea regulilor impuse de starea de urgență și a celor sanitare

Nerespectarea măsurilor adoptate prin decretul care instituie starea de urgență din Spania, poate fi sanționată conform prevederilor legale în vigoare.

Legea de securitate a cetățenilor prevede sancțiuni de la 100 și 600 de euro pentru îndepărtarea gardurilor, benzilor sau alte elementor fixe și mobile plasate de Forțele și Corpurile de Securitate pentru  delimitarea unor perimetre de securitate. Neascultarea sau rezistența față de autoritate sau agenții acesteia în exercitarea funcțiilor lor, refuzul de a se identifica la cererea autorității pot fi sancționațe cu amendă de la 601 la 30.000 de euro.

Legea sănătății publice prevede amenzi între 3.001 la 60.000 de euro pentru acțiunea oricărei persoane care poate aduce un risc sau un prejudiciu grav sănătății populației.Sancțiuni de la 60.001 euro la 600.000 se pot aplica pentru: conduită sau omisiuni care produc un risc sau daune foarte grave sănătății populației, nerespectarea, în mod repetat, a instrucțiunilor primite de la autoritatea competentă sau nerespectarea unei cerințe a acesteia, dacă aceasta implică daune grave pentru sănătate.

Poliția locală a principalelor localități din Comunitatea Valenciană a înregistrat sută de infracțiuni care încalcă regimul stării de urgență în doar patru zile.

În Valencia, Poliția Locală a amendat 12 persoane pentru diferite circumstanțe și două companii.

5. Supendarea zborurilor dintre România și Spania

România a suspendat toate zborurile din și către Spania începând de miercuri, 18 martie 2020 ora 18.00.

Măsura a fost anunțată de ministrul de Interne al României în cadrul unei conferințe de presă și va fi în vigoare timp de 14 zile. Persoanele care au cumpărat bilete valabile în această perioadă, se vor adresa companiilor emitente.

6. Air Europa suspendă zboruri interne

Compania aeriană Air Europa a anunțat că începând de astăzi, 19 martie și până pe 30 aprilie, va anula tuturor zborurile între Palma și Mahón și Palma și Ibiza de astăzi, urmare a situației cauzate de pandemia coronavirusului și de starea de alarmă în Spania.

7. Situația Covid-19 la nivel global, în Spania și Comunitatea Valenciană

Potrivit publicației La Vanguardia, situația coronavirus înregistrată azi la 19 martie, este următoarea:

  • La nivel mondial: 218.815 persoane infectate, 8.810 decese, 84.114 cazuri recuperate
  • China: 81.138 persoane infectate, 3.249 decese, 70.526 cazuri recuperate
  • Italia: 35.713 infectate, 2.978 de decese, 4,025 cazuri recuperate
  • Iran: 17.361 infectate, 1.135 decese, 5.389 cazuri recuperate
  • Spania: 14.769 infectate, 638 de decese, 1.081 de cazuri recuperate.

Potrivit aceleiași publicații: începând de ieri, miercuri, 18 martie, China nu a mai înregistrat niciun caz de infectare cu coronavirus.

Potrivit datelor furnizate de publicația 20minutos.es, în Comunitatea Valenciană, joi 19 martie, situația înregistrată este de 726 persoane infectate, 22 douăzeci și două decedate.

Știri externe

8. Închiderea granițelor exterioare ale U.E.

Guvernul UE a decis marți, 17 martie închiderea granițelor exterioare ale Uniunii timp o lună de zile.

În această perioadă, pot intra pe teritoriul Uniunii:

– Rezidenți pe termen lung ai U.E.
– Rude ale cetățenilor statelor U.E. (inclusiv soții, soțiile cetățenilor statelor U.E.)
– Diplomați, medici și cercetători implicați în criza sanitară.

Pe durata restricțiilor de intrare în U.E., se va acorda prioritate fluxului comercial al medicamentelor, alimentelor și serviciilor de urgență.

9. Anularea Eurovision 2020 

Uniunea Europeană de Radiodifuziune (EBU) a decis anularea  concursului Eurovision 2020. Este pentru prima dată în 64 de ani când festivalul nu va avea loc. Ediția din acest an urma să se desfășoare pe 12, 14 și 16 mai la Rotterdam.

În loc de concluzii

Primarul localității Pedralba a luat o măsură menită să însuflețească atmosfera din perioada carantinei: face dedicații muzicale celor 2800 de locuitori. Cea mai solicitată melodie este „Resistiré” a Dynamo Duo.

Locuitorii orașului Valencia vor avea și ei parte de o dedicație muzicală în cursul zilei de azi. Ea este făcută de Federația Societăților Muzicale din Comunitatea Valencia (FSMCV) care a lansat campania #FestivalDelsBalcons.

Muzicienii sunt îndemnați să iasă astăzi, pe 19 martie la ora 12.00 la balcoane sau ferestre și să interpreteze melodiile populare “Paquito el chocolatero” și “Amparito Roca”.

Să auzim de bine!

#eustauincasa #MeQuedoEnCasa #Quedateencasa.

*Fotografia articolului este din arhiva personală.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1461