Sărbătorile legale în Spania și Valencia, calendar 2020

Văzut din afară, Valencia pare un oraș în continuă sărbătoare. Dacă te-ai hotărât să-l vizitezi mai ales într-o perioadă cu festivități, atunci e bine să știi calendarul acestora. În Spania, sărbătorile legale sunt în total 14 pe an. Dintre acestea 7 sunt sărbători naționale, 5 sunt sărbători naționale decise de comunitatea autonomă și 2 sunt de sărbători locale, stabilite de primării. În articolul de față vom vedea care sunt aceste zile, toate având statut de sărbători legale.

Regimul sărbătorilor legale

Calendarul festivităților din Valencia te poate interesa din punct de vedere al divertismentului. O ceremonie sau un eveniment trăite personal sunt o experiență deosebită și îți vor face vacanța specială. Însă dincolo de acest aspect, este bine să știi că sărbătorile legale au un regim aparte, fiind declarate zile nelucrătoare. Indiferent că este vorba de o sărbătoare națională, a comunității sau locală.

În zilele declarate oficial festive, supermarket-urile sunt închise, la fel și unele afaceri de cartier. În cazul ultimelor, decizia de a închide aparține doar proprietarilor, nu este o reglementare legală. Subliniez însă acest aspect pentru a atrage atenția că programul anumitor entități particulare poate fi diferit în aceste zile. Cu  siguranță nu este plăcut să pleci cu avânt și nevoi la supermarket și să-l găsești închis, așa că e mai bine să știi dinainte.

Un alt aspect important este că programul festiv, de regulă, nu se aplică muzeelor și monumentelor. Din contră, cu prilejul anumitor sărbători (care nu au statut de ”sărbători legale”), programul acestora se prelungește.

Calendarul festivităților oficiale în anul 2020

1. Sărbători legale naționale

1 Ianuarie – Anul Nou

6 Ianuarie – Día de los Reyes Magos (Ziua Regilor Magi). Este evenimentul prin care se celebrează venirea și întâlnirea celor trei magi cu Iisus. În ceremonia din Valencia, magii vin pe mare. Ei sunt primiți de autoritățile municipale în port, acesta fiind și punctul de plecare al paradei. Din paradă fac parte personaje istorice și biblice, urmate de vehicule încărcate cu jucării, cadouri și dulciuri oferite de companii, organizații sportive, grupuri civile pentru copii.

10 aprilie – Viernes Santo (Vinerea Mare). Este ziua în care se comemorează răstignirea lui Iisus. În Valencia au loc procesiuni publice cu care alegorice.

1 Mai – Fiesta del Trabajo (Ziua Muncii). Sărbătoare internațională, un omagiu adus celor care muncesc.

15 August – Asunción de la Virgen (Adormirea Maicii Domnului). Are loc una dintre cele mai vechi procesiuni din oraș, o statuie a Fecioarei fiind plimbată pe străzile din centrul orașului.

12 Octombrie – Ziua Națională a Spaniei. Descoperirea Americii din 1492 a reprezentat un moment deosebit și ziua 12 octombrie a fost considerată o zi memorabilă. Atunci a avut loc primul contact dintre Europa și America, iar descoperirea noului continent a permis colonizarea europeană a acestuia. Cu toate acestea, inițial, la 12 octombrie 1492 nu a fost dezvăluită existența Americii, Christopher Columb crezând mereu că a ajuns în Indii. După el au fost organizate alte călătorii finanțate de coroana spaniolă. La 23 septembrie 1892 regina María Cristina de Habsburgo-Lorena a emis un decret regal în care a declarat ziua de 12 octombrie 1892 sărbătoare națională, în memoria descoperirii Americii.

1 Noiembrie – El Dia de Todos los Santos (Ziua Sfinților). Este o solemnitate creștină care are loc pe 1 noiembrie în bisericile catolice din rit latin și în prima duminică de după Rusalii în Biserica Ortodoxă și catolicii de rit bizantin. Nu se sărbătoresc doar sfinții canonizați, pe care biserica îi sărbătorește într-o zi specială a anului, toți cei care au trecut prin purgatoriu, s-au sfințit complet și se bucură de viața veșnică în prezența lui Dumnezeu. Nu trebuie confundată cu pomenirea credincioșilor morți.

– 6 Decembrie – El Dia de la Constitución (Ziua Constituției) este o sărbătoare națională. Se celebrează referendumul din 1978 în care poporul spaniol a aprobat, cu o majoritate, actuala Constituție.

– 8 Decembrie – El Dia de la Imaculada Concepción este o dogmă a Bisericii Catolice decretată în 1854, care susține că Fecioara Maria a fost eliberată de păcatul originar din primul moment al concepției sale prin meritele fiului ei Isus Hristos. Biserica Catolică are în vedere poziția specială a Mariei de a fi mama lui Iisus și susține că Dumnezeu a eliberat-o pe Maria din momentul concepției sale de efectul păcatului originar, care se transmitee tuturor urmașilor Adam și Evei. Dogma nu trebuie confundată cu doctrina nașterii virgine a lui Isus, care susține că Isus a fost conceput fără intervenția masculină.

– 25 Decembrie – La Navidad del Señor (Crăciunul). Deși data oficială a Crăciunului este 24, începând cu 22 decembrie toată lumea știe că a sosit Crăciunul. Este ziua în care în Spania se sărbătorește marea extragere la Loteria Națională, care are premii consistente în bani. Pe 24 decembrie se sărbătorește Ajunul Crăciunului, când toți membrii familiei se adună în jurul unei mese copioase. În ziua de Crăciun familia se reunește pentru prânz, iar în familiile cu copii mici, aceasta este ziua în care se împart cadourile pe care Moșul le-a lăsat în case.

2. Sărbătorile legale ale comunității valenciene

– 19 Martie – San José (Sfântul Iosif) patronul tâmplarilor. Este ultima zi a Las Fallas, cea mai mare sărbătoare a comunității valenciene, inclusă în patrimoniul universal UNESCO. Se spune că originea ei este în obiceiul tâmplarilor din sec. XVIII care, odată cu venirea primăverii scoteau din ateliere în stradă materialele nefolositoare, le puneau grămadă și le incendiau. Toată sărbătoarea are încentrul său focul. Aceasta este noaptea în care se incendiază monumentele satirice ridicate în străzi. Ele sunt realizate de artiști plastici, din materiale combustibile. După ce sunt expuse publicului câteva zile sunt arse în această noapte, ca omagiu adus patronului breslei.

– 9 Aprilie – Jueves Santo (Joia Mare). Este sărbătoarea creștină care ce ultima celebrează ultima cină a lui Iisus cu discipolii săi, instituția împărtășaniei, precum și simbolul spălarii picioarelor. În Valencia au loc procesiuni religioase publice cu care alegorice reprezentând momente din Biblie, pe Fecioara Maria sau pe Iisus. Procesiunile ce au loc în Joia Mare sunt foarte dramatice.

 – 13 Aprilie – Lunes de Pascua (Lunea de după Paști). Este prima zi din ce este popular cunoscut sub numele de Săptămâna Paștelui. În această zi este obișnuit (în unele părți din Spania) să se mănânce un dulce tipic numit mona (un cozonac în formă de 8 sau pasăre ori prăjitură rotundă care în mijloc are un ou vopsit).

– 9 octombrie – Ziua Comunității Valencia. Este data la care valencienii își celebrează identitatea colectivă. Din punct de vedere istoric, la această dată se sărbătorește intrarea oficială a lui Jaime I în orașul Valencia și eliberarea ei de sub stăpânirea musulmană (în 1238). Din 1365, în fiecare 9 octombrie, se coboară steagul comunității valenciene din primărie (aici este expus într-o sală doar din în ajun) și se mută în procesiune civică în grădina El Parterre, unde se află statuia regelui Jaime I. Se depune o ofrendă florală în timp ce se cântă imnul comunității, apoi se pleacă cu steagul în ceremonie la primărie și de aici la Arhiva Municipală unde stă tot anul. Actul se încheie cu o mascletà. Festivitatea e declarată Bun de Interes Cultural.

3. Sărbătorile legale ale orașului Valencia

– 22 ianuarie – San Vicente Mártir (San Vicente Mártir). Este ziua patronului orașului Valencia, una dintre cele mai importante sărbători din oraș. Vicente a fost un tânăr diacon al episcopului din Zaragoza. El a fugit de persecuția creștinilor, ordonată de împăratul Dioclețian, dar a fost capturat în 304. Adus la Valencia pentru a fi judecat, nu a renunțat la credința sa, motiv pentru care a fost martirizat. Astfel a devenit un simbol al creștinării. La procesiune iau parte personaje ale vremii și se interpretează momentul botezului lui San Vicente.

– 29 Aprilie – San Vicente Ferrer. Este un predicator valencian care a predicat în diverse părți ale Europei și care se spune că ar fi făcut minuni. După canonizarea sa, în 1455, a devenit principalul patron al orașului și regatului Valencia. Drept omagiu, pe străzile Valenciei se ridică scene numite „altare” unde copiii reprezintă scene din viața sa și minuni făcute. Rămășițele unuia dintre brațele sale se află în Colegio Imperial de los Niños Huérfanos de San Vicente Ferrer (Colegiul Imperial al Copiilor Orfani din San Vicente Ferrer). Deși sărbătoarea sa este pe 5 aprilie, potrivit tradiției festivitățile populare sunt sărbătorite după a doua duminică de la Paște.

– 24 Iunie – San Juan (La noche de San Juan). Este noaptea solstițiului de vară, sărbătorită în Valencia din timpuri vechi pe plaje. A devenit un festival popular, în care se fac focuri pe plajă. Obiceiurile cunoscute sunt săritul peste foc și, la miezul nopții, săritul peste valuri pentru îndeplinirea dorințelor.

Rezumat în loc de concluzii

Cum orașul Valencia se află mare parte din timpul anului în sărbătoare, cred că este bine să fii informat asupra festivităților, mai ales asupra sărbătorilor legale.

În rezumat, sărbătorile legale sunt: 1 Ianuarie, 6 Ianuarie, 22 Ianuarie, 19 Martie, 9 Aprilie, 10 Aprilie, 13 Aprilie, 29 Aprilie, 1 Mai, 24 Iunie, 15 August, 9 Octombrie, 12 Octombrie, 1 Noiembrie, 6 Decembrie, 8 Decembrie și 25 Decembrie.

Pe lângă acestea, de-a lungul anului au loc o serie de festivități populare. Pentru că ele nu sunt zile libere și nu afectează programul de funcționare, le voi prezenta într-un articol separat.

Dacă încă nu ți-ai ales data sejurului în Valencia, recomandarea mea este să încerci să prinzi o sărbătoare locală. Este ocazia cea mai potrivită de a simți spiritul comunității.

S-ar putea să te intereseze și următoarele articole:

– Las Fallas mai mult decat o sărbătoare a focului

– Ce să vizitezi în Valencia în patru zile, bine, fie și în cinci

– Ce să faci în Valencia pe vreme urâtă

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

7427