La crida, deschiderea oficială a sărbătorii Las Fallas, program 2019

Deschiderea oficială a Las Fallas are loc în ultima duminică din februarie a fiecărui an, prin actul numit ”La Crida”, chemarea. El cuprinde mai multe manifestări importante, toate având loc în acea zi: la 7.30, ”La Despertá”, trezirea (pe un anume traseu se merge aruncând cu petarde mici în caldarâm pentru a trezi valencienii și a-i invita să ia parte la sărbătoare), la ora 14, ”Mascletá” (un spectacol foarte puternic de explozii și artificii)și la ora 20.00, când primarul orașului împreună cu ”fallera mayor” (un fel de regină a sărbătorii) invită pe toți cei din oraș să ia parte la festivitățile ce urmează. Evenimentul de seara se încheie cu un mare foc de artificii.

Programul Crida de Fallas 2019 are loc duminică, 24 februarie și cuprinde următoarele momente:

–  ora 7.00 “La Despertà” Infantil, chemarea pentru copii și adolescenți. Vor participa cei cu vârste cuprinse între 8 și 14 ani,  însoțiți de adulți și de o fanfară. Traseul va fi Calle la Paz – Plaza del Ayuntamiento (Str. La Paz- Piața Primăriei).

– la 7.20-7.30 “Macrodespertà”, chemarea pentru adulți, care se va termina cu un spectacol pirotehnic specaculos, cutremurul, urmat de un mic dejun oferit tuturor participanților. Traseul va fi Calle la Paz – Plaza del Ayuntamiento (Str. La Paz- Piața Primăriei).

– 11.00-12.30 concert de fanfare în Plaza de la Virgen,care vor porni în defilare, având ca punt de sosire Piața Primăriei (Plaza del Ayuntamiento).

14:00 – Mascletà în Piața Primăriei.

20:00 – la Torres de Serranos, deschiderea oficială a sărbătorii de către primarul orașului, ”fallera mayor” și ”fallera infantil” (un fel de regine ale sărbătorii, dar care nu sunt alese pe criterii de frumusețe, ci sociale, în funcție de implicarea și comportamentul lor), reprezentați ai asociațiilor fallere. În jurul 20:30 va avea loc un mare spectacol de artificii.

Sâmbătă 23 februarie, cu o zi înainte de Crida 2019, va avea loc la ”Marina de Valencia”, pe maulul Mediteranei, în fața localului  ”Veles e Vents”, cea mai mare mascletà verticală a istoriei și un cutremur final, cu o putere echivalentă la trei mascletà din Plaza del Ayuntamiento. Ea este regizată și pusă în scenă de renumitul pirotehnician Ricard Caballer, numele său fiind garanția unui spectacol unic.

Tot la ”Marina de Valencia” vor avea loc sâmbătă, începând cu ora 11.30 concerte de muzică pop, intrarea fiind liberă.

Sfârșitul acesta de săptămână va fi unul încărcat, dar mai ales zgomos.

Mai jos aveți înregistrarea de la începutul ”La Despertá”, chemării, din 2017 la care am luat parte. Ca să vă faceți o impresie despre ce va urma încă de la prima oră. Vă veți trezi sau nu, eu am să vă iau cu mine în transmisia în direct! Musai cu sonor!

Aici este înregistrarea de la finalul manifestării și traseului, în Plaza del Ayuntamiento, când locul se umple de muzică. Cu sonor!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1520