La Barraca del Tío Aranda, tradiționala casă pescărească din Albufera

Barraca este o clădire tipic rurală din câmpia zonei valenciene și Murcia. Era construită din noroi, trestie  sau stuf, iar acoperișul era realizat cu trestie și paie.

Scurtă introducere

Au existat două tipuri de barracas, cele de grădină (de la câmp) și ale pescarilor. Cele din urmă aproape dispărut, mai există doar câteva exemplare în zona lagunei Albufera.

Clădirea este dreptunghiulară, aproximativ nouă pe cinci metri, cu un acoperiș triunghiular accentuat pentru a scurge precipitațiile torențiale tipice zone. Pereții săi sunt din cărămizi de lut, iar acoperișul său este încă din lemn și acoperit cu stuf. Solul este și el original, din noroi presat.

De obicei organizarea în interior este similară: o ușă la pe fațada sud care dă acces la un coridor larg ce străbate întreaga clădire până la fațada nordică, unde este o altă ușă. Poziționarea acestora permite circulația aerului. Această încăpere mare este folosită ca bucătărie, sufragerie și depozit. La etajul se ajunge printr-o scară. De obicei aici erau amenajate locurile pentru dormit.

O barraca orginală

La Barraca del Tío Aranda, baraca unchiului Aranda, este cea mai veche din El Palmar și datează din secolul al XIX-lea.

Este singura care se păstrează în varianta originală. Coliba a fost locuită până acum câțiva ani de proprietar, domnul Aranda, originar din El Palmar, care nu a renunțat niciodată să-și păstreze casa așa cum a avut viață.

Se află pe Carrer Vicent Baldovi, în satul El Palmar, chiar în centrul satului, lângă stația de autobuz a Liniei 25.

Viața rurală din Albufera (început de sec. xx) a devenit mai cunoscută prin romanul lui Blasco Ibáñez, ”Cañas y barro”, care surprinde cu precizie realitatea socială a locului și a momentului. Datorită lui au devenit faimoase casele pescarilor.

După cartea lui Blasco Ibáñez, TVE, televiziunea națională spaniolă, a pus în scenă o serie, care la vremea ei a fost foarte apreciată în întreaga țară. În urma ecranizării ”Cañas y Barro”, din 1978, Palmar a devenit faimos și tot mai vizitat.

Baraca în care s-a petrecut acțiunea poate fi văzută într-o plimbare cu barca din El Palmar.

Ce este El Palmar

El Palmar Valencia este un oraș situat în Parcul Natural Albufera, la aproximativ 20 de kilometri de orașul Valencia. Vechiul El Palmar era o insulă a Albufera. Singura modalitate de a intra sau ieși din oraș era cu barca. Oamenii trăiau din pescuit și cultivarea orezului.

În cadrul anumitor excursii pe Lacul Albufera, pot fi vizitate baracas.

Cum ajungi în El Palmar

Din Valencia poți ajunge cu:

– Mașina: ieșire prin Orașul Artelor și Științelor pe Autostrada V-15 care se conectează direct cu autostrada regională CV-500. De asemenea, prin autostrada A-3 care face legătura cu autostrada V-30, direcția Port, până la ieșirea care indică El Saler CV-500.

Autobuzul companiei de transport în comun EMT, Linia 25, direcția El Palmar. Mai multe despre Linia 25, program de funcționare, aici.

Valencia Turistic Bus Hop on-Hop off, excepție 1 ianuarie și 25 decembrie. Mai multe despre el citește aici.

La Barraca del Tío Aranda, exterior:

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2016