Fântâni cu apă potabilă în Valencia

În zilele călduroase de vară, plimbându-te prin Valencia, de multe ori te vei ai să te simți însetat. Vei căuta o sursă de apă și vei vedea niște monumente mici din fier, vopsite-n verde din care țâșnește apa. Sunt fântânile cu apă potabilă ale orașului din care poți bea cu încredere. Cum majoritatea sunt în soare, nu te gândi că vei da de apă rece ca de izvor! Dar e important să știi că acolo-ți poți satisface nevoia, în siguranță fiind.

Puțină istorie a …. apei potabile în Valencia

Istoria orașului Valencia este strâns legată de apă. Așezarea romană a fost întemeiată între cele două brațe ale râului Turia, însă în pofida acestui fapt, alimentarea cu apă a orașului nu a fost asigurată până la mijlocul secolului al XIX-lea. În egală măsură, râul Turia a fost pentru Valencia o sursă de bogăție, prin fertilitatea dată solului, dar și o amenințare constantă prin nenumăratele inundații provocate. Conectarea orașului la apă potabilă a fost o adevărată provocare.

În secolul al XIX-lea, Valencia era un oraș înconjurat de ziduri și de râul Turia, cu o populație în creștere și trăind supraaglomerat, cu bolile răspândindu-se constant. Nu exista alimentare cu apă potabilă, străzile erau murdare, canalizarea era insuficientă, iar condițiile igienice deplorabile. Alimentarea cu apă se făcea din puțuri. Documente atestă că la 1755 în Valencia erau aproximativ 20.000 de puțuri. Epidemiile de holeră care decimau din când în când societatea valenciană au făcut autoritățile să ia în considerare un proiect de aprovizionare cu apă potabilă.

Cu toate acestea, introducerea sistemul public de apă potabilă în oraș este legată de o persoană particulară, ecleziastul Mariano Liñán. La moartea sa, în 1846, a lăsat ca moștenire orașului Valencia 430.000 de reali cu condiția să fie folosiți la construirea sistemului public de apă. Pentru a se asigura că dorința îi va fi împlinită, și-a numit fratele executor testamentar.

În ciuda costurilor economice ridicate ale unei astfel de lucrări, Consiliul Local a stabilit că ar trebui instalate mai multe surse publice de apă potabilă în oraș.

Punerea în funcțiune sistemul public de apă potabilă a avut loc pe 19 noiembrie 1850. Oficialitățile Valenciei au marcat momentul în cadrul unui eveniment public, organizat în fosta Plaza Calatrava, actuala Plaza del Negrito. Locul este oficial cunoscut ca având prima fântână cu apă potabilă din oraș.

În același timp au mai fost inaugurate fântâni în alte cinci puncte ale orașului.

Din cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea, rețeaua de apă potabilă a orașului Valencia a fost îmbunătățită. Au fost adăugate elemente noi pentru îmbunătățirea serviciului, ceea ce a permis furnizarea apei la un număr tot mai mare de case, dar și în suburbia orașului. Sursele publice de apă potabilă din oraș au cunoscut și ele o schimbare, îmbinând funcția de aprovizionare cu cea estetică și de decorare publică prin adăugarea de elemente arhitecturale.

Am preferat să fac puțină istorie în loc să spun pur și simplu: ”Bea cu încredere din fântânile-țâșnitori din oraș!” De obicei, cunoscând mai multe despre un anume lucru sau împrejurare, valorează mai mult decât un îndemn făcut din tot sufletul!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1850