Expoziția ”Sorolla. Plural feminin” a sosit în Valencia după ce succesul înregistrat în Madrid.
Începând din 3 februarie 2021, Fundația Bancaja găzduiește expoziția de pictură ”Sorolla. Plural feminin”.
Cele peste cincizeci de lucrări ale artistului valencian sunt luate de la Muzeul Sorolla, Fundația Muzeului Sorolla, Fundația Bancaja, Muzeul Prado, Consiliul Provincial Valencia, Colecția Abelló, BBVA Colecția, Colecția Pedrera Martínez și Universitatea Complutense de Madrid și de la alte colecții publice și private.
Lucrările expuse prezintă perspectiva artistului valencian despre frumusețea, calitățile și poziția femeilor în societatea vremii, sfârșitul sec. XIX-lea și începutul sec. XX în societatea spaniolă.
În operele sale, Joaquin Sorolla a conturat mai multe stereotipuri feminine: femei decăzute, femei simple și harnice, burgheze elegante și moderne. Însă indiferent ce a pictat, artistul a scos în evidență omul, individul din spatele modelului.
Atât în viața de zi cu zi, dar și în picturile sale, el a tratat femeile cu respect.
Viața lui Sorolla (1863-1923) a coincis cu începuturile mișcării feministe din Spania. La vremea aceea femeile spaniole aveau încă un nivel cultural foarte scăzut, puține aveau acces la învățământul secundar, iar la universitate un au avut acces până în 1910. Din 1923, când Sorolla a muritau mai trecut opt ani până la recunoașterea dreptului de vot pentru femei.
Pictorul, care nu a fost niciodată militant, era cunoscut ca un om cu idei liberale, un promotor al educației feminine și apărător al egalității.
Tema expoziției
Expoziția ”Sorolla. Plural feminin” este structurată în cinci părți: istorie, mitologie și alte pretexte, femei din sat, muncitoare și mame, elegant și modern și scene de familie.
Principalele eroine ale lui Sorolla sunt soțiile pescarilor valencieni, supraveghindu-și copiii pe plajă sau așteptând sosirea bărcilor pentru a merge să vândă captura zilei.
Sorolla a avut clientelă din înalta societate. El a portretizat burghezi sau aristocrați eleganți, dar a fost cerut și de femei care aspirau să fie prezentate ca„moderne”, de altele pentru educația și cultura lor sau pentru profesiile lor artistice: actrițe sau cântăreți
Artistul a folosit frecvent femeile familiei sale ca modele, atât pentru a le face portrete formale, cât și pentru a le include în scene de zi cu zi, ca simpli figuranți.
Clotilde, soția sa, este cel mai frecvent protagonist al acestor scene. Curtea timpurie și căsătoria fericită cu Sorolla au contribuit la crearea unei atmosfere de stabilitate în jurul pictorului, care, fără îndoială, i-a facilitat munca. Ea a fost cea care a și creat Muzeul Sorolla.
* * *
Dacă vrei să fii la curent cu ce se mai întâmplă în Valencia sau să vezi diverse lucruri din oraș, urmărește-mă pe Facebook.
* * *
Informații despre expoziție
– Durată: 03 februarie – 30 mai 2021.
– Tarife:
- General: 5 euro
- Redus: 3 euro: pensionari, șomeri, persoane cu diversitate funcțională, studenți de la 13 la 26 de ani.
- Gratuit: sub 12 ani.
- Biletele pot fi achizițioante de la casa de bilete de la sediul Fundației Bancaja. Fiecare bilet permite accesul la toate expozițiile curente.
– Adresa: Plaza Tetuán, 23.
– Contact: Tel: +34.96 064 58 40
Program de vizitare
– De marți până duminică: 10:00-14:00 și 16:30-20:30
– Luni: 10:00-14:00
– Sărbători: 10:00-14:00 și 16:30-20:30.
– Pentru vizite cu ghid, programare prin email: visitasguiadas@fundacionbancaja.es.
* Până pe 28 februarie 2021, Fundația Bancaja găzduiește și expoziția ”Sorolla y Benlliure. Pinceladas de una amistad”. Vizita este gratuită.
Cum ajungi la sediul Fundației Bancaja
– Cu autobuzele publice EMT numerele: 28, 95 (stația Tetuan), 16, 26 (Porta del Mar-Gloriete) 11, 70, 71 (Stația Porta del Mar-General Palanca), 4, 10, 24, 25 (stația Porta del Mar – Navarro Reverter Impar), 4, 10, 13, 94, 95 (stația Porta del Mar – Navarro Reverter Par), 6, 11, 32, 70, 71, 81 (stația Porta de la Mar – Palau de Justicia), 8, 13 (stația Porta del Mar Plaza), 8, 10, 28, 32, 81 (stația Porta del Mar Colon).
– Cu metroul, liniile 3, 5 (stația Colon), 5, 7 (stația Alameda). De la fiecare dintre aceste stații este o distanță de mers pe jos de aproximativ 500m.
– Cu Valenbisi, cea mai apropiată stația 9 (Tetuan).
* * *
Dacă vrei să fii la curent cu ce se mai întâmplă în Valencia sau să vezi diverse lucruri din oraș, urmărește-mă pe Facebook.
* * *
S-ar putea să te intereseze și articolul Ce să vizitezi în Valencia în patru zile, bine, fie și în cinci.
* * *
Valenciana.ro este rezultatul exclusiv al muncii autorului. Site-ul este finanţat doar de acesta și de donațiile cititorilor. Susține Valenciana, răsplătește efortul autorului și informațiile furnizate, aici! * * *
* * *
Surse de informare: Fundacionbancaja.es, Valenciasecreta.com
Fotografia articolului aparține publicației Fundacionbancaja.es.