Cum se sărbătorește în Valencia Anul Nou Chinezesc 2020

Sâmbătă, 25 ianuarie 2020, între orele 10.00 și 21.00, comunitatea chineză din Valencia sărbătorește Anul Nou Chinezesc.

Cunoscut în China și sub numele de Festivalul de primăvară, Anul Nou Chinezesc este cea mai importantă sărbătoare tradițională din calendarul chinezesc. Este o perioadă plină de sărbători, care începe cu ziua de Anul Nou și se încheie oficial cu Festivalul Lanternelor în a cincisprezecea zi a primei luni din noul an.

Conform calendarului tradițional chinezesc, anul care începe este 4718 și corespunde Anului șobolanului de metal. În astrologia chineză el este unul dintre cele douăsprezece animale ale ciclului zodiacal chinezesc. Anul Șobolanului va ține din 25 ianuarie 2020 până pe 11 februarie 2021.

Program activități de Anul Nou Chinezesc 2020

Pe tot parcursul zilei de 25 ianuarie, între 10.00 și 18.00, Plaza del Ayuntamiento va găzdui o serie de activități gratuite legate de tradiții chinezești: concerte, dansuri tradiționale, cursuri de Taichi și Kung Fu pe scenă, pictură pe față, caligrafie chinezească, degustări de ceaiuri tradiționale chinezești, expoziție de ceramică pentru ceremonia ceaiului, expoziție de gastronomie și preparate culinare tradiționale.

În aceeași zi, începând cu ora 18.30, va avea loc cea de-a noua paradă ocazionată de Anul Nou Chinezesc. Ca și în edițiile anterioare, parada va fi condusă de Dragonul Chinezesc. Vor participa diverse grupuri etnice, grupuri de wushu, taiji, se vor prezenta costume tradiționale, vor avea loc reprezentații de arte marțiale și va avea loc dansul leului și dragonului.

Parada va  avea ca punct de plecare Calle Pelayo 52 (lângă clădirea Asigurării Sociale), va continua pe Calle Xàtiva și Marqués de Sotelo, având ca punct final Plaza del Ayuntamiento.  Ea se va încheia în jurul orei 20.00-20.30  cu un foc de artificii. La ora 21.00 se va închide și târgul din Piața Primăriei.

Festivitățile sunt organizate de Asociația Oamenilor de Afaceri Chinezi din Manises, Comunitatea Valenciană, Asociația Antreprenorilor Chinezi din Fujian în Spania, cu sprijinul Institutului Confucius și al Consiliului Municipal din Valencia.

Atenționare de trafic în Plaza del Ayuntamiento

Cu prilejul acțiunilor organizate de Anul Nou Chinezesc, în dimineața și după-amiaza zilei de 25.01.2020, între orele 10 și 21:00, Plaza del Ayuntamiento Valencia va rămâne închisă traficului. 

Curiozitate: cum se calculează Anul Nou Chinezesc

Data de început a Anului Nou Chinezesc este determinată de calendarul lunisolar utilizat în mod tradițional în China. Conform calendarului chinez, sărbătoarea unui nou an se încadrează, în general, la a doua lună nouă, după solstițiul de iarnă care are loc pe 21 decembrie. Calendarele solare au ziua ca unitate de măsură, în timp ce datorită naturii lor lunare, calendarele lunisolare folosesc luna. Acesta este și motivul pentru care Anul Nou Chinezesc nu poate fi convertit într-o dată exactă a calendarului gregorian. Data de început a Anului Nou Chinezesc poate apărea între 21 Ianuarie sau 21 februarie. Pentru a găsi ziua de începere a unui an, trebuie găsită ziua lunii noi cea mai apropiată începutul primăverii.

Mai jos o scurtă înregistrare din timpul festivității organizatte de Anul Nou Chinezesc 2019

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1900