În cursul săptămânii trecute am aflat că vineri, 8 martie, va avea loc a XXX-a ediție a Concursului Mondial de Paella. Concursul a fost organizat de Falla Dr. J.J. Dómine-Port, de Ziarul ”Portul” și s-a adresat doar companiilor din sectorul logistic.
Cum să te faci invitat dacă nu ești
Entuziastă de acțiune și dornică să văd cum se face o paella la mama ei acasă, m-am prezentat la locație, pe esplanada stației vechi din El Grao din Valencia puțin după ora 14. Dar ce să vezi, mare mi-a fost mirarea când am aflat că intrarea se face doar pe bază de brățară. Am insistat în zadar, mi s-a spus că dacă nu am brățară nu pot intra, că nu se comercializează niciunde, a fost distribuită de organizatori participanților. Pentru că întreaga acțiune este, de fapt, privată…..
Cum domnul de la intrare nu a fost impresionat de explicațiile mele că am un blog și promovez Valencia, m-am adresat altuia. Mi-a spus că astea sunt regulile, dar că va chema pe cineva de la comunicare.
Maria-Luisa, de la falla organizatoare, nici nu m-a lăsat să îi explic prea multe, mi-a dat permis de intrare din partea presei, mi-a luat datele, adică numele meu și adresa blogului, mi-a spus câteva cuvinte despre concurs, la ce oră vine fallera mayor în caz că vreau să prind momentul și mi-a dat liber la umblat.
Cred că m-a copleșit entuziasmul celor prezenți (care l-a și întrecut pe-al meu) de n-am țopăit de bucurie printre focuri și paella.
Ce am aflat de la concurenți
Citisem că vor participa 9000 de persoane și că se vor face 600 de paella. Probabil așa a fost pentru că lume a fost câtă frunză, câtă iarbă. Cât despre atmosferă, tipic spaniolă: plină de pasiune pentru gătitul unei paella, de veselie, fîără nicio urmă de încordare concurențială.
În pofida atmosferei destinse, regulile au fost foarte clare: fiecărei firme i s-a atribuit un sector determinat. A fost obligatorie folosirea doar a ingrendientelor distribuite de organizatori, cu excepția rozmarinului care putea fi adus: orez, pui, iepure, legume, tomate, ulei, sare, coloranți, boia, apă și foc. Pentru a se evita deteriorarea asfaltului, nisipul a fost și el furnizat de organizatori, de asemenea mesele și scaunele. Participanții au putut să își aducă ustensilele de gătit, asemenea și băutura.
Participarea s-a făcut pe bază de taxă. S-au putut face și donații, toate fondurile strânse fiind donate instituțiilor și colegiilor care funcționează în acest domeniu (cel portuar).
Eu am plecat la puțin timp după ce a început să se prezinte juriului realizările culinare. Acesta a fost format din reprezentanți ai mediului de afaceri, instituțional și politic și bine-nțeles din fallera mayor și curtea sa de onoare.
Ceea ce nu știu este dacă membrii juriului au și gustat, pentru că nu vreau să mă gândesc la cum s-or fi simțit.
M-am plimbat printre concurenți și paella bolborosind pe foc, m-am îmbibat de miroul de fum și am văzut zeci de paella. Am remarcat creativitatea la nivel de dimensiune și nu de compoziție, pentru că tipurile de paella erau cele clasice. Majoritară a fosst paella valenciană (are pui, iepure, melci, pe lângă orez, desigur).
Cea mai mare paella din concurs a avut în diametru 2,5 m.
Toată acțiunea, premierea și petrecerea de după, s-au încheiat la ora 20:00. Am lipsit de la premiere, dar am reușit să văd premiile: sunt niște statuete care reprezintă un bărbat amestecând într-un vas mare de paella.
Cine a ieșit câștigător nu știu și probabil nu are nicio importanță. Ce contează și mă impresionează la acești oameni, este spiritul lor solidar, bucuria și plăcerea de a face lucruri împreună.
Mulțumesc sincer Mariei-Luisa, care mi-a permis să intru și să iau parte la marea petrecere!!