Dacă vii în Valencia primăvara sau toamna, este posibil să nu ai parte de o vreme bună. Iar dacă ai nimerit în mijlocul gota fria , atunci obligatoriu va trebui să-ți adaptezi intențiile și programul. În acest articol am adunat recomandările mele pentru ce să faci în Valencia pe vreme urâtă. Cum este de așteptat, majoritatea se referă la spații închise. Nu am rezumat propunerile la o perioadă de timp. Mi s-a părut mai important să îți prezint opțiunile, iar tu să alegi în funcție de preferințe.
Începem cu momentul în care ai aterizat pe Aeroportul Manises. El nu este departe de oraș, se află la o distanță de doar 8 km în afară, dar cumva trebuie să te deplasezi.
Primii pași
Dacă ai închiriat mașină cu opțiunea de a o ridica din aeroport, știi ce ai de făcut, detaliile le stabilești cu firma de închiriere.
Să vedem cum ajungi în Valencia cu transportul public:
1. Cu autobuzul Linia 150. Costul unui bilet este de 1,45 euro, iar călătoria durează aproximativ 40 de minute. Stația se află la parterul Terminalului Sosiri T1, afară. Despre program, frecvență și durată poți citi aici.
2. Cu metroul Liniilor 3 și 5, te vei duce în centrul Valenciei, dar și în alte direcții. Dacă niciuna din aceste linii nu ajunge la stația dorită de tine poți verifica în hărțiel din stația de metrou de a aeroport unde trebuie să schimbi.
Direcția în care trebuie să mergi, o poți verifica și pe site-ul Metrovalencia, aici.
Dacă vrei să ajungi în una din gările orașului, atunci îți va fi util articolul Cum ajung de la aeroport în centrul orașului Valencia.
Ce bilet sau abonament de transport să folosești
Îți recomand să folosești Valencia Tourist Card (24, 48 și 72h). Se poate cumpăra de la biroul de turism din aeroport sau, dacă e închis, de la mașina automată.
De ce? Pentru că acest card este special pentru nevoile turiștilor, el are gratuități pe transportul în comun și reduceri de până la 15% la obiectivele turistice importante. Mai mult, acest card este singurul care acoperă și biletul de călătorie cu metroul de la aeroport în Valencia, care costă 4,90 euro.
Pentru un turist, mi se pare varianta cea mai bună pentru a se deplasa în oraș, a vizita obiective turistice și de a economisi bani. Dar sigur, asta depinde de nevoile tale concrete, de timpul pe care îl petreci în oraș și de ce vrei să faci.
Dacă ai avut Valencia Tourist Card, valabilitatea a expirat, iar tu mai stai câteva zile în oraș sau nu ai nevoie de ea îți recomand abonamentele special create pentru nevoile turiștilor, Bono T1/T2/T3. Au călătorii nelimitate pe autobuzele EMT și metrou Zona A, pentru o una, două sau trei zile. Prețurile sunt între 4 și 9,40 euro. Le poți cumpăra din stații de metrou, estancos (tutungerii) și chioșcuri autorizate.
Dacă vrei să afli cum te deplasezi cu metroul dintr-un loc în altul, verifici pe site-ul Metrovalencia (meniu în engleză).
Dacă vei circula cu autobuzele companiei publice EMT, îți poți instala aplicația pe telefon.
Dacă vrei să verifici ce autobuz trebuie să iei pentru a te deplasa dintr-un loc în altul, o poți face pe site-ul EMT (meniu în engleză).
Informații complete despre transportul public în Valencia, găsești în articolul Transportul public în Valencia. Ghid complet.
Acum să vedem ce ai putea să faci și vezi dacă timpul nu ține cu tine.
Recomandări în Valencia pe vreme urâtă
1. Fă un tur de oraș cu unul din autobuzele turistice Hop on – Hop off.
În Valencia sunt două tipuri, unul roșu și altul verde, dar ambele au aceleași rute. Despre oferta fiecăruia și diferențele dintre ele poți citi în articolul Care sunt și ce oferă autobuzele turistice hop on-hop off în Valencia. Pe vreme urâtă, aceasta este una din variantele bune de a vizita obiective turistice în aer liber și de a-ți face o părere despre oraș. Începând cu 20 martie 2020, Plaza del Ayuntamiento (Piața Primăriei) se va închide traficului cu mașini, deci nicio rută nu va mai trece pe aici.
2. Fă o plimbare cu metroul prin Valencia.
Primele linii de metrou, L1 și L2, s-au dat în folosință în 1988. Este interesant să vezi diferența de stil între cele vechi și cele mai noi, L5 și L9. În articolul de aici ai să găsești câteva care sigur îți vor plăcea. Pe liniile L5 și L9 se află majoritatea stațiilor din centru sau care fac legătura cu obiective turistice, deci nu te vei abate de la traseul propus.
3. Vizitează obiective din La Ciudad de las Artes y de las Ciencias, Orașul Artelor și Științelor.
Complex arhitectural, științific și de divertisment, Orașul Artelor și Științelor Valencia se întinde pe o suprafață de 350.000 mp și este înconjurat de 87.000 mp verdeață. El se află în fosta albie a râului Turia, devenit parcul cu același nume și cel mai lunng parc din Spania.
Mai multe despre Oraș poți citi în articolul La Ciudad de las Artes y de las Ciencias – Orașul Artelor și Științelor Valencia. În continuare, am să prezint pe scurt clădirile care fac parte din el, sunt spații închise și se pot vizita. Ele sunt:
Hemisfèric, ochiul orașului
Construcția are forma și aparența unui ochi uman, are o lungime de 100m și acoperă o suprafață de peste 13.000 mp. Sfera din interior găzduiește sala de proiecții, cea mai mare din Spania. Trei sisteme de proiecții, 3D, IMAX și digitale sunt făcute pe un ecranul concav de 900mp. Aici sunt proiectate diferite tipuri de documentare, spectacole astronomice și proiecții de divertisment.
Palau de las Artes ”Reina Sofia” – Palatul Artelor ”Regina Sofia”
Are o arhitectură impozantă și uimitoare în același timp și este un spațiu multidisciplinar. În cele patru săli ale sale, cu o capacitate totală de 3600 locuri și o scenă de peste 1.500 mp, găzduiește spectacole teatrale, de dans și operă. Dispune de cea mai avansată tehnologie pentru orice tip de spectacol.
Museo de las Ciencias ”Principe Felipe” – Muzeul Științelor ”Prințul Felipe”
Este un loc ideal pentru a învăța într-un mod practic și distractiv aspecte legate de știință și biologie. Găzduiește diferite expoziții pe tot parcursul anului, are spații speciale pentru copii. Motto-ul muzeului este: ”Interzis să nu atingeți”.
Oceanogràfic
Este cel mai mare oceanograf din Europa, cu 100.000 mp și 42 milioane de litri de apă, recreând viața marină de pe cele cinci continente. Aici trăiesc peste 40.000 de animale din 500 de specii diferite, inclusiv pești, mamifere, păsări, reptile și nevertebrate. Oceanograful asigură protecția, conservarea și reproducerea celor mai amenințate de dispariție specii ale oceanelor.
Sunt valabile atât bilete individuale, pentru un obiectiv, cât și pentru două sau trei. La intrarea în obiectivele Orașului beneficiezi de reducere cu Valencia Tourist Card de 15%. Despre bilete si tarife citește articolul Orașul Artelor și Științelor Valencia – bilete de intrare, tarife, reduceri și gratuități, dar vezi și pagina de prețuri de pe site-ul Orașului, au oferte care e posibil să îți convină mai mult. Despre cum să ajungi în Orașul Artelor și Științelor, poți citi aici.
4. Vizitează Catedrala din Valencia, Biserica San Nicolas și Biserica Virgen de los Desamparados.
Că ești sau nu credincios este mai puțin important, cele trei obiective recomandate te vor impresiona prin arhitectură și design. Despre Catedrala din Valencia se spune că adăpostește Sfântul Graal, cupa din care ar fi băut Iisus la ultima masă, iar Biserica San Nicolas, cu cei 2000 mp de fresce, este supranumită și Capela Sixtină a Valenciei (foto). La Virgen de los Desamparados, este patroana orașului Valencia, iar în incinta bisericii cu același nume se află reprezentarea ei. Eu îți recomand locul pentru atmosfera sa și, mai ales pentru picturile de pe tavan.
Toate cele trei locații se află în Cartierul Carmen, centrul istoric, la distanță mică una de cealaltă.
Foto din Biserica San Nicolas.
Dacă catedrala se află la doar câșiva pași de stația de autobuze a companiei publice EMT, la celelalte două obiective nu poți ajunge decât pe jos. Biserica Virgen de los Desamparados se află chiar în spatele catedralei, dar de la catedrală până la San Nicolas te despart vreo 500m.
Toate aceste obiective turistice se află în Cartierul Carmen, centrul vechi și inima Valenciei, locul unde romanii au construit primul forum (Plaza Almoina, în spatele Bisericii Virgen de los Desamparados). Cartierul în sine este o plăcere să îl străbați, să mergi pe străduțele lui înguste cu case vechi, unele colorate, dar asta doar dacă vremea îți permite.
Dacă vei prinde o vreme care îți va permite să mergi pe jos, tot în centrul vechi, îți recomand El El Mercado Central (Piața Centrală) și Lonja de la seda (foto), sediul fostei Burse de mătase, clădire inclusă în patrimoniul UNESCO.
5. Vizitează Bioparc dacă nu plouă.
Este un parc zoologic de nouă generație. A fost conceput astfel încât vizitatorul să aibă impresia că intră în habitatul natural al animalelelor, designul său special ascunzând barierele vizuale dintre public și animale. Se întinde pe o suprafață de 100.000 mp, are mai mult de 800 de animale din peste 120 de specii și este specializat pe fauna africană. Vizitarea lui presupune trecerea prin savană (pot fi văzute antilope, girafe și rinoceri, lei) și prin pădurea ecuatorială (unde pot fi văzute gorile, cimpanzei și leoparzi), întâlnirea cu elefanții, o experiență în cea mai renumită peșteră din Africa și vizitarea Insulei Madagascar, locuită de lemuri. Pentru mine este un loc de neratat și dacă aș avea de ales între el și Oceanograf, atunci aș alege Bioparc.
Bilete Bioparc și orice informații ai nevoie, pe site-ul Bioparc Valencia.
6. Dă-te pe tobogane pentru adulți în Parcul Guliver (dacă nu plouă).
Parcul Guliver se află în Grădinile Turia și se întinde pe o suprafață de 15.000 mp. Este întemeiat pe cartea lui Jonathan Swift, ”Călătoriile lui Guliver și este format din figura gigantescă a personajului, lung de 70 m. Mai multe, dar și cum ajungi aici poți afla în articolul dedicat.
7. Mergi la un spectacol de flamenco.
Dacă ai prins Valencia pe vreme urâtă, să vezi un spectacol de flamenco este una din alegerile bune de petrecere a timpului liber. Și spun asta nu ca să îți umpli timpul cu ceva, ci pentru că sunt spectacole care merită. Despre localurile în care au loc spectacolele și detalii afli mai multe în articolul Spectacole de flamenco în Valencia.
Unde să mănânci
Localurile pe care le recomand nu sunt singurele care au mâncare gustoasă din Valencia, dar în ele am fost eu.
* În centrul istoric:
– Pizza del Carmen, Calle Caballers 12, pentru gustări delicioasă,gen pizza, patiserii italienești sau spaniole (empanadas de aici sunt bogate î conținut). Localul nu are scaune.
– Delicias Del Libano, Calle Ercilla 7 (Plaza Dr. Collado), pentru un falafel.
– Restaurantul Las Cuevas, Plaza de Cisneros 2, pentru mâncare gătită.
– City Poke C Ribera, Calle Ribera 10 (în Plaza del Ayuntamiento, Piața Primăriei).
* Pe faleză, Paseo Neptun (la plajă):
– Restaurant Luz de Luna, pentru mâncărurile pe bază de pește, dar nu numai, și pentru servire și prețurile modice. Adresa: Passeig de Lluís Saiz Diaz Regatista, 5.
– Restaurant Pepica, pentru paella și fructe de mare.
* În zona universitară:
– Restaurant Savory, Calle Serpis 23 , pentru mâncare raw vegan gustoasă.
* Cartierul l’Olivereta:
– Restaurant Levante. Este un local tradițional, specializat in diferite tipuri de paella. Prețurile sunt medii, dar paella gătite sunt foarte gustoase. Conform tradiției, paella se mănâncă la prânz. Dacă vrei să faci o rezervare, o poți face numai telefonic sau pe whatsapp, în engleză, la telefon: + 34 680 264 006. Ți se trimite meniul pentru a-l vedea.
– Llao Llao, pentru desert. Este un iaurt natural înghețat. Se poate mânca în combinație cu fructe, diverse topping-uri (care îngheață instant pe iaurtul rece și devin casante), crunchies și bomboane. Una din locații se află pe Carrer Sant Vincente Martir, stradă ce pornește din Plaza de la Reina).
* Mâncare specific valenciană
Dacă vrei să mănânci gustos și ieftin, atunci trebuie să îi faci o vizită lui Asador Boro. Este un local de comida para llevar, adică mâncare de luat. Inconvenientul este că mâncarea este pentru acasă, nu o poți mânca acolo, cumd e fapt este la toate localurile de acest tip. Spania și Valencia sunt pline de ele. De ce recomand Asador Boro, citește aici.
În loc de concluzii
Orașul Valencia are o ofertă diversă culturală, de turism și de divertisment, dar în articolul de față, am limitat recomandările ținând cont de vremea urâtă. Pentru a vedea ce alte obiective mai poți vizita în Valencia, te invit să răsfoiești și alte articole. Nu aș vrea să ratezi un obiectiv sau loc pe care ți l-ai fi dorit să-l vezi, doar pentru că eu am considerat că pe ploaie nu poți ajunge la el. Sper ca informațiile pe care ți le-am dat să îți fie de ajutor, dar cel mai mult și mai mult îți doresc ca atunci când vii în Valencia să ai parte de vreme bună. Așa te vei bucura pe deplin de to ce are acest oraș de oferit!
Un comentariu documentat,delaliat,recomandarile binevenite, pentru care iti multumim!
Cu plăcere, sper să fie de folos. 🙂