Câteva ore în Valencia, ce să faci, ce să vezi

Pe un grup de călătorii am primit următoarea întrebare: Am o escală de 7h în Valencia, ce îmi recomanzi să fac sau să văd? Recunosc, până atunci nu mă gândisem și la posibilitatea de a fi în trecere prin Valencia. Așa că am scris articolul de față pentru cei care petrec câteva ore în Valencia.

Cum nu sunt adepta bifatului obiectivelor turistice, îți voi da câteva idei astfel încât să simți pulsul orașului, iar după cele câteva ore în Valencia să te simți relaxat și că ai rămas cu amintiri plăcute.

Orașul Valencia are o ofertă foarte diversă de obiective, pentru toate gusturile și vârstele. De la cele istorice până la cele de artă și arhitecturale, inclusiv parcuri naturale. Dar în câteva ore este imposibil să cuprinzi fie și câte puțin din fiecare, așa că am să îți propun ceea ce mi se pare esențial ca să își faci o părere despre oraș: puțină istorie, modernitate și arhitectură, tehnologie și natură. Ce îți trezește curiozitatea, vei decide tu.

Recomandări

Ai ajuns în Valencia pe calea aerului sau a apei, deci te afli în aeroport sau în port. Recomandarea mea ar fi ca oriunde te-ai afla să ajungi în centru într-o stație a autobuzului turistic, Valencia Tourist Bus Hop on-Hop off și să faci un tur istoric al orașului. Durează 90  de minute și vei vedea cele mai importante obiective turistice.

Valencia Tourist Bus are stații și la Orașul Artelor și Științelor din Valencia și la Bioparc, iar în funcție de preferințele tale, recomandarea mea este să cobori și să vizitezi una din locații.

La ciudad de las Artes y Ciencias

Orașul Artelor și Științelor este un complex arhitectural și de divertisment ale cărui clădiri avangardiste te vor impresiona, mai ales dacă deja ai vizitat partea istorică de care diferă total. Aici sunt mai multe obiective pe care le poți vizita. Muzeul Științelor ”Principe Felipe” este un de tipul interactiv și are ca motto: ”Interzis a nu atinge!”  Înțelegerea a tot ce ne înconjoară prin experimente la care participi este obiectivul muzeului.

Poți să vezi o proiecție la Hemisferic. Clădirea are forma și aparența unui ochi uman, o lungime de 100m și acoperă o suprafață de peste 13.000 mp. Sfera din interior găzduiește sala de proiecții, cea mai mare din Spania. Trei sisteme de proiecții, 3D, IMAX și digitale sunt făcute pe un ecranul concav  de 900mp. Aici sunt proiectate diferite tipuri de documentare, spectacole astronomice și proiecții de divertisment.

Oceanograful este cel mai mare din Europa. Cu 100.000 mp și 42 milioane de litri de apă, recrează viața marină de pe cele cinci continente. Aici trăiesc peste 40.000 de animale din 500 de specii diferite, inclusiv pești, mamifere, păsări, reptile și nevertebrate. Oceanograful asigură protecția, conservarea și reproducerea celor mai amenințate de dispariție specii ale oceanelor.

Cum în Oraș sunt mai multe clădiri și obiective, poți face o altă combinație de două sau trei. Citește mai multe despre bilete aici. O simplă plimbare în Ciudad de las Artes y de las Ciencias este de asemenea foarte plăcută. Clădirile sale sunt despărțite de zone de apă, iar Orașul se află în mijlocul unei oaze de verdeață, Parcul Turia. Accesul este liber 24h din 24h și gratuit.

Vizitarea Muzeului Științelor poate dura și 6h, depinde cât de pasionat de știință ești, pe când o vizită în Hemisferic împreună cu o proiecție 1,30h. La Oceanograf petreci între 3 și 4h. Oricum, cu o vizită aici te poți încadra în cele câteva ore în Valencia.

Bioparc

Bioparc este un parc zoologic de nouă generație, conceput astfel încât vizitatorul să aibă impresia că intră în habitatul natural al animalelelor, designul său special ascunzând barierele vizuale dintre public și animale. Parcul se întinde pe o suprafață de 100.000 mp, are mai mult de 800 de animale din peste 120 de specii și este specializat pe fauna africană. Vizitarea lui presupune trecerea prin savană (pot fi văzute antilope, girafe și rinoceri, lei) și prin pădurea ecuatorială (unde pot fi văzute gorile, cimpanzei și leoparzi), întâlnirea cu elefanții, o experiență în cea mai renumită peșteră din Africa și vizitarea Insulei Madagascar, locuită de lemuri.

Vizita Bioparc durează în medie 3h, dar depinde de cât de pasionat ești de natură și genul acesta de parcuri, dacă alegi să vizitezi și expoziții ale parcului.

După ce ai vizitat obiectivele alese, poți lua Valencia Tourist Bus și întoarce în Plaza de la Reina. De aici, în funcție de unde trebuie să ajungi, aeroport sau port, vei lua un mijloc de transport în comun.

Dacă ai nevoie de informații sau materiale turistice, atât în port, cât și în aeroport găseșit un Birou de Informare Turistică.

Acestea sunt propunerile mele pentru ce ai putea să vezi și faci dacă ai daor câteva ore în Valencia. Să vedem în continuare cum ajungi din fiecare locație în centrul orașului.

Cum ajungi din aeroport în centrul Valenciei

Ce mai rapidă variantă este cu metroul. De la terminalul la care ai ajuns, urmărește semnul de metrou, care te va ghida la peron. Înainte de a avea acces pe peron va trebui să cumperi un bilet de călătorie. Costul lui este de 4,90 euro/persoană.

Biletul îl poți cumpăra cu cardul de la una din mașinile automate roșii sau cu numerar de la casă.

!Atenție! Nu cumpăra decât pentru câte persoane sunteți, nu și în avans pentru că biletul nu este valabil decât atunci când l-ai cumpărat. Eu am făcut greșeala să îl cumpăr cu o seară înaintea plecării și când l-am validat la aparat a doua zi dimineața, m-am trezit că nu mă lăsa să trec. Am întrebat și am aflat, dar a trebuit să cumpăr alt bilet și eram și în criză de timp.

La peronul la care ești vin metrourile Liniilor 3 și 5. Oricare dintre ele trece prin stația Xativà, care este chiar în centrul orașului și în fața Estación del Norte, Gării de Nord. De aici, 10 minute de mers pe jos și ai ajuns în Plaza de la Reina, unde are stație Valencia Tourist Bus.

Nu te îngrijora că nu vei găsi drumul, las mai jos o hartă, este foarte simplu de ajuns pentru că traseul este direct, plus că trece printr-o parte a centrului istoric și Plaza del Ayuntamiento (Piața Primăriei), un loc de referință al orașului.

Iată harta traseului de la stația Xativà în Plaza de la Reina. Cum ai ieșit de la metrou, la stânga începe Avenida del Marqués del Sotero pe care o urmezi; la un moment dat se continuă cu Calle de Sant Vicent Màrtir. Urmând-o ajungi în Plaza de la Reina.

Cum ajungi din port în centrul Valenciei

Este posibil să ajungi și din port cu metroul, dar vei avea puțin de mers pe jos și este un pic mai complicat, motiv pentru care îți recomand autobuzele companiei publice de transport EMT. Ca să ajungi în direct în Plaza de la Reina, fără să fie nevoie să schimbi, vei lua autobuzul Liniei 19, care te va lăsa în stația din Plaza del Ayuntamiento, de unde ajungi în Plaza de la Reina pe jos, într-o plimbare de 6 minute. Stația din port se află chiar la ieșire, se numește Doctor J.J. Domine – Port.

Dacă ai nevoie de informații sau materiale turistice, te poți adresa Biroului de Informare Turistică din port.

Un bilet de călătorie pe autobuzele EMT costă 1,50 euro. Biletul se cumpără de la șofer, în autobuz. Având în vedere că nu stai decât câteva ore în oraș, e de preferat să îți cumperi călătorii individuale. Abonamentele de orice tip sunt pentru cei care petrec mai mult timp și se deplasează câteva zile cu transportul în comun.

Ajuns în Plaza de la Reina aici vei vedea stația Valencia Tourist Bus.

Cum te întorci din centru la aeroport sau în port

* Dacă ai vizitat Orașul Artelor și Științelor, revii în stația Valencia Tourist Bus și îl iei spre Plaza de la Reina. Din Plaza de la Reina ajungi:

– La aeroport: parcurgând pe jos distanța dintre stația Plaza de la Reina (aici te lasă autobuzul turistic) până la stația de metrou Xativá, iar de aici iei unul din metrourile Liniilor 3 și 5 direcția Aeroport. Va trebui să cumperi un alt bilet de 4,90 euro/persoană.

– În port: parcurgând pe jos distanța dintre stația Plaza de la Reina (aici te lasă autobuzul turistic) și stația autobuzului 19 din Plaza del Ayuntamiento, unde ai coborât și iei în direcția portului același număr de autobuz.

* Dacă ai vizitat Bioparc:

* La aeroport ajungi mergând 5 minute pe jos, de la Bioparc la stația de metrou Nou d’Octubre, de unde iei oricare din metrourile Liniilor 3 sau 5 care te vor duce direct la aeroport.

* În port ajungi cu autoubuzul Liniei 99 care pleacă chiar de la Bioparc, stația Pio Baroja Parc Capçalera și te lasă în port.

Cu taxiul

Dacă ce ți-am povestit ți se pare prea complicat sau vrei să câștigi timp, atunci ai alternativa deplasării cu taxiul.

În medie, o călătorie cu taxiul de la aeroport până în centrul orașului costă aproximativ 25 euro, iar din port în centru în jur de 15 euro.

Tarifele diferă în funcție de ziua săptămânii și intervalul orar:

– 1,08 euro/km de luni până vineri, de la 7.00 la 21.00

– 1,18 euro/km de luni până vineri de la 21.00 la 07.00, duminica și sărbătorille legale.

În cazul aeroportului, la tarifele de mai sus se adaugă tariful de aeroport de 5,40 euro.

Alte tarife poți consulta pe site-ul aeroportului, aici.

Companii de taxi:

  • Radio Taxi Manises: +34 961 521 155
  • Radio Taxi Valencia: +34 963 703 333
  • Taxco: +34 902 024 972
  • Taxis de Valencia: +34 961 119 977
  • Taxi Valencia: +34 644 015 655

În Valencia taxiurile sunt sigure, tot ce trebuie să te asiguri este să aibă semnul de taxi. Mașinile de taxi sunt albe.

Unde să mănânci

Ce este bine să știi de la început este că în general, în Spania, și deci inclusiv în Valencia, poți să mănânci oriunde, nu există tabuuri. Ca în orice alt oraș sau loc, sigur, îți recomand să eviți locurile foarte turistice pentru că de obicei aici sunt puține șanse să găsești ceva autentic plus preșurile sunt mari.

În Valencia, spre exemplu, aș evita localurile gen fast food din Plaza del Ayuntamiento, nu pentru că nu sunt sigure, dar n-ai venit în Valencia să mănânci un hamburger la Subway. Dacă vrei să mănânci unul bun, atunci iată aici niște recomandări.

Și pentru că a venit vorba de Plaza del Ayuntamiento, dacă ești aici, în spatele primăriei, este localul KOPP, mai degrabă o cafenea, dar unde poți mânca o salată și un hamburger. Adresa:  San Vicente Mártir, 26. Deschis în timpul prânzului.

În centrul istoric, Cartierul Carmen, poți să mănânci oriunde, te orientezi după ce ți-ar plăcea. Eu am mâncat la localul Las Cuevaseste vechi şi cu tradiţie, mâncarea bună. Adresa: Plaza Cisneros, 2. Deschis în timpul prânzului. Dacă găsești mese afară, e foarte plăcut, terasa e într-o piațetă. Tot în Cartierul Carmen am mâncat o paella bună, la El Rall. Adresa: Carrer dels Abaixadors, 2, are și el terasa într-o piațetă.

Un tapas bun poți mânca la Tasca Angel (deschis în intervalul 10.30 – 15.00 și 15.00 – 23. 00, locuri doar pe scaune gen bar. Adresa: Carrer de la Puríssima, 1) sau la Boatella Tapas (vizavi de Piața Centrală, El Mercado Central, Adresă: Plaça del Mercat).

Dacă te oprești  în La Ciudad de las Artes y de las Ciencias sau în Bioparc vei găsi locuri unde să poți mânca. Pentru Orașul Artelor vezi aici (localuri găsești în interiorul Hemisferic, Oceanograf și în Muzeul Științelor),  iar pentru Bioparc aici.

În loc de concluzii

Dacă ai la dispoziție doar câteva ore în Valencia, recomandările făcute îți vor prinde bine. Un tur istoric al orașului și apoi vizitarea unui obiectiv din Orașul Artelor și Științelor sau a Bioparc vor cuprinde esența Valenciei. Pe de altă parte, eu am încercat să arăt niște direcții, în sensul că partea veche a orașului merită văzută, dar și unul din locurile sale moderne. Dacă tu vei prefera să îți petreci timpul în centrul istoric, plimbându-te, stând la o terasă, nu vei regreta, Cartierul Carmen, cum este numite centrul vechi, are un farmec aparte.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4519