9 Octombrie – Ziua Comunității Valenciene. Semnificație. Program 2019

Festivitățile din 9 Octombrie (Nou d’Octubre) celebrează intrarea Regelui Jaime I în orașul Valencia în 1238 și eliberarea de sub stăpânirea musulmană. Din 1338, data primului centenar al cuceririi, a fost instituită festivitatea oficială, iar de atunci se celebrează continuu.

Data de 9 Octombrie este Ziua Comunității Valenciene și reprezintă simbolul pentru crearea Regatului de Valencia.

Festivități oficiale

În ajunul sărbătorii, pe data de 8 octombrie, steagul Comunității Valenciene, numit Real Señera, este expus publicului în Sala de Cristal a Primăriei (Ayuntamiento) pe tot parcursul zilei. După-amiază, în Plaza del Ayuntamiento au loc dansuri tradiționale, iar noaptea are un spectactol de artificii în Grădinile Turia.

Despre steagul Comunității Valenciene se spune că este singurul din lume recunsocut cu titlul de regal, ceea ce înseamnă că el nu se înclină nici în fața regelui, ci doar a lui Dumnezeu. De aceea, în momentul coborârii din balconul oficial, steagul va fi tot în poziție verticală. Actualul steag este de fapt cel care aparținea orașului Valencia, ulterior adăugându-i-se coroana.

A doua zi, pe data de 9 octombrie, la ora 12, are loc coborârea solemnă a Real Señera de pe balconul Primăriei. În continuare, are loc o procesiune civică, în care valencienii însoțesc stagul într-un tur care are ca obiectiv Grădinile Parterre. Aici se află statuia ecvestră a regelui Jaume I. Se depune o ofrendă florală și se interpretează imnul. De aici, se merge în Plaza del Ayuntamiento unde steagul este ridicat din nou pe balcon și se predă Arhivei Istorice Municipale, unde este păstrat pe tot parcursul anului. Actul se închide cu o mascletà.

Ziua lui Sant Donís, patronul îndrăgostiților valencieni

Festivitatea de 9 octombrie coincide cu ziua lui Sant Donís, patronulluindrăgostiților valencieni. Specific  acestei sărbători este ca bărbații să le ofere femeilor Mocadorà sau Mocaorà. Sunt niște dulciurilor de marțipan în formă de pălărie care se oferă într-o batistă.

În fiecare an, bucătarii valencieni de patiserie pregătesc mii și mii de aceste figurine de marțipan. Se spune că în medie, pentru acea zi, în Valencia folosesc peste 70.000 de kilograme de marțipan pentru prepararea a aproximativ 200.000 de mocadoràs, care sunt oferite soțiilor, prietenelor sau mamelor.

Vedeta zilei de 9 octombrie este, fără îndoială, Ziua Comunității Valenciene. În întreaga comunitate, dar mai ales în orașul Valencia au loc diferite acțiuni și manifestări culturale. Programul acțiunilor debutează pe data de 1 octombrie și durează până pe data de 9. Plaza del Ayuntamiento este scena evenimentelor oficiale.

Pe lângă manifestările instituționale programate de către autorități, mai multe entități, asociații cetățenești organizează activități festive și culturale. În plus, ca parte a sărbătorii de 9 octombrie (Nou d’Octubre), din 2004 se organizează procesiunea Intrarea în oraș a maurilor și creștinilor, care include mai multe acte ce au loc în diferite zile .

Programul acțiunilor 05-09 octombrie 2019

Programul evenimentelor pentru Sărbătoarea din 9 octombrie, Ziua Comunității Valenciene în Valencia, în intervalul 05-09 octombrie 2019.

Sâmbătă, 5 octombrie:

Vizitarea gratuită în intervalul 10.00 – 20.00 a următoarelor nouă palate: Palacio de la Generalidad (Carrer dels Cavallers, 2), Palacio de Borja (Plaza San Lorenzo, 4), Palacio de Batlia (Plaza de Manises, 4), Palacio de los´en Bou (Calle En Bou, 11), Palacio del Marqués de Scala (Plaza Manises, 3), Palacio del Marqués de Campo (Plaza de l´Arquebisbe), Palacio del Català de Valeriola (Plaza de Nules, 2), Palacio de los Mercaderes (Calle Caballeros 26, lângă Plaza del Conde de Buñol de Valencia), Palacio del Marqués de Malferit (aici se află Muzeul lui L´Iber, cel al soldaților de plumb, Calle Caballeros 20 și 22).

-De la 10.00 la 13.00 și de la 17.00 la 19.00 vor avea loc tururi gratuite prin centrul istoric al Valenciei. Plecare în fiecare oră de la ușa Palacio de la Generalidad.

– Gastroneta, la intrarea în Palacio de la Generalidad: degustare de produse mocadorà (din marțipan) și orchata la.

– Spectacole muzicale în jurul Palacio de la Generalidad: 11.00 Five Brass Signs, 12.00 Silentivm Group, 13.00 Five Brass Signs, 17.00 Silentivm Group; 18.00 Five Brass Signs.

– Spectacole muzicale în Plaza de Manises la 11.30 Silentivm Group, 12.30 Five Brass Signs, 13.30 Silentivm Group, 17.30 Silentivm Group, 18.30 Five Brass Signs.

18.30 – Intrarea copiilor de mauri și creștini. Itinerariu: Plaza Tossal, Calle Cavalleros, Calle Serranos și Plaza del Furs.

20.00  – Reprezentarea ambasadelor maurilor și creștinilor, Plaza del Furs.

20.30 Correfoc (circuitul focului). Itinerariu: Torres de Quart, Calle Cavalleros și Plaza del Virgen.

– 21.00 Videomapping pe fațada Torre Vella del Palacio de la Generalidad. Ore: 21.00, 21.30, 22.00 și 23.30

– 22.00 Concert Pep Gimeno, “Botifarra” și Ahmed Touzani, în Piața Manises din Valencia.

Duminică, 6 octombrie:

Vizitarea gratuită în intervalul 10.00 – 20.00 a următoarelor nouă palate: Palacio de la Generalidad (Carrer Cavalleros, 2), Palacio de Borja (Plaza San Lorenzo, 4), Palacio de Batlia (Plaza de Manises, 4), Palacio de los´en Bou (Calle En Bou, 11), Palacio del Marqués de Scala (Plaza Manises, 3), Palacio del Marqués de Campo (Plaza de l´Arquebisbe), Palacio del Català de Valeriola (Plaza de Nules, 2), Palacio de los Mercaderes (Calle Caballeros 26, lângă Plaza del Conde de Buñol de Valencia), Palacio del Marqués de Malferit (aici se află Muzeul lui L´Iber, cel al soldaților de plumb, Calle Caballeros 20 și 22).

De la 10.00 la 13.00 și de la 17.00 la 19.00 vor avea loc tururi gratuite prin centrul istoric al Valenciei. Plecare în fiecare oră de la ușa Palacio de la Generalidad.

– 11.30 Concert susținut de Societatea Muzicală Santa Cecilia de Macastre și Societatea de Tineret Muzical Faura, în Plaza de Manises.

12:00 Alardo (bătălia dintre între mauri și creștini). Itinerariu: Plaza de la Reina, Calle San Vicente și Plaza del Ayuntamiento.

– Spectacole muzicale în jurul Palacio de la Generalidad în Calle Cavalleros: 17.00 Shostakuartet; 18.00 Five Brass Signs; 19.00 Shostakuartet și în Plaza de Manises: 17.30 Five Brass Signs, 18.30 Shostakuartet.

– 19.30 Concert al grupului Sis Veus, în Plaza de Manises.

Luni, 7 octombrie:

10.00 – 16.00Ziua Porților Deschisa la Palacio de la Generalidad.

– Inaugurarea ediției a V-a a Mercado Medieval Valencia Jaume I (Piața Medievală Valencia Jaume I) . Locație: în jurul podului și turnurilor Serranos, în Plaza del Furs și Podul Serranos. Piața va fi deschisă în intervalul 11.00 – 00:00.

Marți, 8 octombrie:

– 10.00 – 18.30 Ziua Porților Deschise la Palau de la Generalidad.

– 10.00 – 21.00 Expunerea Steagului Comunității Valenciene în Sala de Cristal Ayuntamiento de Valencia.

– Mercado Medieval Valencia Jaume I (Piața Medievală Valencia Jaume I) . Locație: în jurul podului și turnurilor Serranos, în Plaza del Furs și Podul Serranos. Piața va fi deschisă în intervalul 11.00 – 00:00.

– 19.00, 19.30, 20.00 Cântecul steagului (Cant de la Senyera) în Salonul de Cristal din clădirea primăriei, unde este expus steagul.

19.30 Spectacol de dansuri și muzică populare valenciene în Plaza del Ayuntamiento.

– 19.30 Concert extraordinar al Orchestrei València la Palacio de las Artes.

00.00 Spectacol de artificii (Castillo de fuego): Parcul Turia.

Miercuri, 9 octombrie:

– 09.30 Eveniment oficial în Palacio de la Generalidad.

11.45 Predarea Steagului Regal al Comunității Valenciene (Royal Señera) la Arhiva Municipală, unde se păstrează tot timpul anului.

12:00 Procesiune civică de coborâre a steagului și ofrenda florală la statuia lui Jaume I din Valencia. Itinerariu: Plaza del Ayuntamiento, Calle San Vicente, Plaza de la Reina, Calle la Paz și Piața Alfons el Magnànimo. La final, mascletà terestră, în Plaza del Ayuntamiento (nu are program stabilit, este imediat după terminarea procesiunii).

– Mercado Medieval Valencia Jaume I (Piața Medievală Valencia Jaume I) . Locație: în jurul podului și turnurilor Serranos, în Plaza del Furs și Podul Serranos. Piața va fi deschisă în intervalul 11.00 – 00:00.

17.00 – 20.00 Ziua Porților Deschise la Palacio de la Generalidad.

17.00 – Procesiunea Intrarea în oraș a maurilor și creștinilor în Valencia. Itinerariu: Calle La Paz, Calle San Vicente, Plaza del Ayuntamiento și Calle Marqués de Sotelo.

Pe 10, 11 și 12 octombrie, continuarea celei de-a V ediții a Mercado Medieval Valencia Jaume I în împrejurimile podului și ale turnurilor Serranos, în special în Plaza del Furs și podul Serranos. Programul este de la 10.00 la 00.00 (pe 12, piața se va închide înaintea ușilor sale).

Programul complet poate fi văzut aici (doar în spaniolă).

În loc de concluzii

Cu prilejul zilei de 9 Octombrie, orașul Valencia  se va umple de activități și manifestări. Va fi un sfârșit de săptămână plin, din care vă recomand vizitarea Palacio de la Generalidad (sediul guvernului), sâmbătă procesiunile intrarea copiilor de mauri și creștini în oraș (18.30), reprezentarea ambasadelor maurilor și creștinilor (20.00), correfoc (circuitul focului, 20.30), duminică bătălia dintre creștini și mauri (12.00).

Alte acțiuni notabile vor avea loc: luni spectacolul de dansuri populare (19.30) și focul de artificii de la miezul nopții, iar miercuri, începând cu 11.45 procesiunea coborârii steagului și depunerea ofrandei la statuia lui Jaume I.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1713