Buñuelos, tradiția gustului de ”Las Fallas”

Sărbătoarea ”Las Fallas” nu se adresează doar tuturor vârstelor, ci și tuturor simțurilor.

Dacă vederea este solicitată doar în timpul spectacolelor pirotehnice nocturne, așa numitele castele de foc, auzul în timpul fiecărei mascletá sau pe stradă, când pocnesc petarde, mirosul este luat cu asalt aproape în permanență. Pe de o parte sunt praful și fumul ce rămân în urma petardelor explodate, iar pe de alta aroma de buñuelos, care plutește peste străzi, de multe ori mergând cu trecătorul la pas.

După 1 martie, când începe numărătoarea inversă, spectacolele pirotehnice se desfășoară zi de zi și ritmul manifestărilor crește, orașul se umple de chioșcuri de buñuelos și churros.

Ambele sunt dulciuri tradiționale spaniole. În timp ce churros cu ciocolată se găsesc tot timpul anului, buñuelos sunt specifice anumitor perioade ale anului. În comunitatea valenciană, pe durata sărbătorii ”Las Fallas”. El sunt ca și gogoșile noastre românești, doar că sunt făcute din dovleac.

Se servesc cu ciocolată sau fără, doar pudrate cu zahăr. Ele se fac pe loc, de aici și mirosul care se împrăștie pe distanță bună, până întâlnește mirosul de la următorul chioșc și așa, orașul ajunge prins într-o aromă ce provoacă orice dietă.

Locațiile unde se fac și se vând sunt temporare, deci au strictul necesar funcționării și livrării produselor dorite. După lăsarea serii devin parcă rupte din poveste, cu becurile lor luminând și cu recipientele  de plastic pentru pus ciocolata lichidă atârnând de tavan.

Și pentru că e vorba de Spania, mai ales cele din cartiere, adună în jurul lor oameni cu chef de vorbă și poveste. Pentru mine e o plăcere să stau la o distanță și să urmăresc trecerea prin fața tarabei a pofticioșilor, a celor care nu știu ce cumpără și sunt curioși, a celor dornici de discuții sau a cunoscuților vânzătorilor.

Anul acesta, în Valencia au fost montate deja 119 astfel de chioșcuri, ceea ce face practic imposibil de evitat izul de buñuelos. Cine vrea să cunoască tradiția valenciană în timpul acestei sărăbători, nu poate rata degustarea măcar a unui buñuel. Ca să nu mai spun de farmecul ritualului de a te vizita fallas-urile, monumentele statuare, în timp ce se montează cu o pungă de buñuelos în mâini, degustându-le printre aprecieri.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1614