Despre programul de lucru și orele de masă în Spania și Valencia

Dacă vizita în Valencia coincide cu prima ta venire în Spania, e bine să știi anumite lucruri specifice țării și, implicit, Valenciei. Ele te vor afecta și pe tine pentru că se referă la programul de lucru și orele de masă.

Programul de lucru

O particularitate spaniolă o reprezintă programul de lucru. În majoritatea țărilor lumii, programul de lucru începe la ora 9.00 și se termină la 17.00, pe parcursul a 5 zile lucrătoare,  sâmbăta și duminica liber. În Spania, un astfel de program este o excepție! Majoritatea locurilor de muncă au ziua de lucru împărțită  în două, dimineața și seara. Programul este între 9.00 sau 10.00 și 13.00 sau 14.00 și după amiaza între 16.00 sau 17.00 și 19.00 sau 20.00. În multe firme, sâmbăta se muncește.

Acest program te poate afecta pe tine ca turist pentru că multe localuri sunt închise în intervalul 14.00-17.00, unele deschizând doar seara. Dar cele aflate în zonele turistice s-au adaptat programului uzual și au deschis de dimineață până seara.

Pe de altă parte, sunt localuri care își iau o zi întreagă pentru odihnă, adică au închis. Spre exemplu, majoritatea localurileor din Plaza del Mercat (Piața Centrală, Mercado Central) au închis în ziua de luni. Sunt după un sfârșit de săptămână care mai ales în perioadele de primăvară-vară, sezon turistic, sunt foarte intense. Dar programul ăsta îl aplică și localuri din cartiere, fără să se afle în zone turistice. Dacă ai auzit de un local, ți-a fost recomandat sau vrei să te întorci la el în alt zi, află ce program are, să nu riști să vii degeaba.

Programul magazinelor

O altă particularitate spaniolă este cea a programului magazinelor. Marea majoritate a acestora se închid la prânz, tot în intervalele de mai sus, plus-minus 1h. Doar magazinele mari, mall-urile, și cele aflate pe arterele principale ale orașului au deschis neîntrerupt în timpul săptămânii între 10.00 și 21.00 sau 22.00, iar la sfârșit de săptămână au program redus. În fapt, lucrurile diferă după cum localurile se află în centru, zone turistice sau cartiere.

Efectul celor sus prezentate este că spaniolii se culcă târziu. Ora medie pentru culcare este 12 noaptea.

Băncile sunt deschise de luni până vineri între orele 8:30 și 14:30. Dar ATM-urile cu disponibilitate 24h sunt disponibile în tot orașul, majoritatea oferind servicii internaționale.

Programul de luat masa

Pentru spanioli, mâncarea este importantă și îi acordă atenția cuvenită. Nu este obișnuit să mănânci în picioare, oamenii se așează și, de obicei, mănâncă un meniu complet, chiar dacă lucrează.

Aspectul care îi diferențiază pe spanioli de celelalte tări ale Europei, ca de fapt de multe alte națiuni, îl reprezintă orele de masă. În Spania, micul dejun se ia între 7.30 și 9.00 (în Valencia îi urmează almuerzo între 11-12.00, o gustare), prânzul între orele 13.30 și 15.30, la 18.00 merienda, iar cina de la 21.00 la 22.30, vara chiar mai târziu.

În Europa prânzul se ia ceva mai devreme, în jurul orei 12.30-13.00, iar cina se ia în jurul orei 19.00, aceasta fiind și masa principală a zilei. Nu mică mi-a fost surprinderea când fiind într-un restaurant de cartier care deschidea la 20.00, am văzut în jurul orei 21.30 cum localul efectiv se umple de un val de oameni. Inițial am crezut că veneau de la o petrecere sau că voiau să serbeze ceva, dar amica mea valenciană m-a lămurit:

– Noi avem un regim de mâncare foarte nesănătos. Uite, la ora asta au venit să ia cina!

Nu că n-aș fi crezut-o, dar de atunci am fost foarte atentă când eram seara pe străzi. Și da, a avut dreptate: mai ales pe timpul verii, la ora 22.00 pare a începe, de fapt, o nouă zi, localurile în care se servește masa sunt pline.

Spaniolii au 3 mese principale și 2 secundare, almuerzo și merienda.

Micul dejun spaniol

Se numește desayuno și nu este o masă abundentă. Alături de cafea, el se compune  din lapte, pâine prăjită cu gem și unt sau cu ulei de măsline ori suc de roșii, produse de patiserie, fursecuri, cereale și sucuri. Mâncărurile sărate la micul dejun, cum ar fi ouă, slănină sau fasole, sunt rare.

Tradițional, micul dejun în Valencia este format din fartons și cafea sau orchata. Fartó, așa cum se spune în valenciană, este o prăjitură alungită de patiserie cu glazură de zahăr, specifică localității Alboraya. Orchata este o băutură naturală specifică Valenciei, făcută din nuci de tigru, cunoscute locul sub numele de chufa foarte bogată în vitamine. Tradițional, fartons și orchata se servesc împreună.

Dacă nu ești cazat într-un hotel sau deși ești, nu ai opțiunea micului dejun, asta nu va fi o problemă. Indiferent de cartierul în care stai, vei găsi cafenele, baruri, localuri care oferă micul dejun. Singurul dezavantaj ar fi că multe dintre ele deschid după 9, dar eu am chiar lângă bloc o cafenea-bar (La Riba Roja) care deschide la 7.30 dimineața.

Mai sunt și lanțurile de patiserii (Panaria, El Panete) sau cafenele (Liaopastel) unde ai parte de un mic dejun complet, locațiile pe care scrie el horno sau el forno, care sunt patiserii ce pregătesc propriile produse și de unde poți cumpăra ceva dulce și sărat. În oricare dintre aceste locuri poți avea ceva de mâncare în timpul zilei chiar dacă ora de masă a trecut. Excepție o face meniul localului, care se servește doar într-un anume interval orar.

Almuerzo

Se ia la jumătatea dimineții, de obicei în jurul 11.30-12, la mijlocul zilei de muncă. Pentru mulți spanioli este un al doilea mic dejun, deoarece micul dejun mâncat acasă este foarte ușor. Constă într-o gustare, care se ia de obicei într-un bar sau o cafenea.

Tapasurile sunt aperitive sau gustări în bucătăria spaniolă preparate din combinarea a diferite mâncăruri. Ele sunt calde și reci și se servesc aproape în toate barurile însoțind băutura. În Andaluzia este tradiție ca la un pahar de băutură să primești un tapas de măsline sau ceva sărat, pe când în Valencia ți se va aduce doar dacă ceri sau dacă asta e politica localului. Unele localuri au tapas-urile incluse în meniu, ca feluri de mâncare.

Prânzul

Meniul tipic de prânz este format din trei feluri de mâncare. Primul este compus din legume, în timp ce al doilea există o varietate de carne și de pește. Ambele feluri de mâncare sunt întotdeauna însoțite de pâine, care, de obicei ți se aduce fără să fii întrebat. Salata poate fi un prim fel, însoțirea celui de-al doilea sau așezată în centrul mesei de împărțit. Desertul este de obicei o bucată de fructe sau ceva dulce. În plus, este foarte frecvent să ai cafea pentru a închide masa.

!Atenție! Dacă nu mănânci pâine, refuz-o când ți se aduce, altfel o vei plăti.

Mai ales în zonele turistice din Valencia au devenit obișnuite meniurile fixe, toate având cele 3 feluri.

Merienda

Este o masă care se respectă doar în privința copiilor. Se ia în jurul orei 18.00 și constă dintr-o gustare însoțită de lapte, iaurturi, fructe sau ceva dulce.

Cina

În ceea ce privește cina, aceasta este de obicei mult mai ușoară decât prânzul. De obicei e formată doar un fel principal (supă, salată, ouă etc.) și un desert (fructe, iaurturi etc.).

Turist fiind nu cred că vei avea timp să te adaptezi programului de masă spaniol. În Valencia fiind, cred că te vei rezuma la diferitele tipuri de paella, pește prăjit sau fructe de mare. Oricum, este important să reții că mâncarea spaniolă nu este una dietetică, așa că e bine să lași preocupările de dietă acasă înainte de plecare. Tentațiile sunt atât de mari încât doar o voină de fier te poate ține deoparte.

Dacă după vreuna dintre mese, cu excepția micului dejun, vei fi întrebat dacă vrei un chupito, să știi că este din partea casei și nu trebuie să plătești. Este o băutură digestivă, alcoolică și se servește în pahare mici, de obicei la desert.

Că a venit vorba de desert, nu pot să trec peste subiect fără să îți spun despre desertul meu preferat, iaurtul înghețat cu toppinguri de …. ce vrei tu (eu prefer ciocolată neagră și mango, care are și bucățele de fructă). Compania se numește Llao Llao. Și dacă îți place prăjitura de morcovi, atunci îți recomand Cafeneaua Mayan. Este făcută chiar de patroana localului, o guatemaleză. Cu o cafea de aceeași origine, merge de minune!

În loc de concluzii

În articolul de față am încercat să conturez o imagine generală a obiceiurilor spaniole și implicit valenciene, cele cu care interacționează oricine ajunge aici. Nu le considera niște reguli bătute în cuie, ci niște repere de care să ții cont. Sper ca informațiile de aici să îți fie de folos, iar prima ta întâlnire cu Spania să nu te ia pe nepregătite în privința acestor apecte din viața de zi cu zi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

7172