Día de Reyes – Ziua Regilor (în traducere) este festivitatea religioasă care are loc în fiecare an, pe 6 ianuarie, în țările vorbitoare de limbă spaniolă.
Sărbătoarea celebrează adorarea Pruncului Iisus de către cei trei magi, care au venit din Orient pentru a-l cinsti.
Îndrumați de stea, cei trei regi, Melchior, Gaspar și Balthasar, vin la Ierusalim, ca să-și aducă darurile în fața lui Isus: smirna ca simbol al umanității, aurul reprezentând regalitatea și tămâia semn al divinității.
Día de Reyes marchează sfârșitul sezonului de Crăciun în țările vorbitoare de limbă spaniolă.
Día de Reyes – Ziua Regilor este una dintre cele mai vechi sărbători liturgice; ea înseamnă revelație sau apariție, cu referire la faptul că pruncul Iisus s-a arătat lumii păgâne, reprezentată de magi.
În ajun, pe 5 ianuarie, în aproape toate localitățile, au loc defilări cu reprezentări ale momentelor și personajelor de pe vremea nașterii lui Iisus.
Deliciul paradei, la propriu și la figurat, îl reprezintă caramelele și bomboanele pe care participanții le aruncã în public. De aceea, sărbătoarea este așteptată cu nerăbdare de copii.
Până cu nu mulți ani în urmă, în Spania, a fost mai importantă decât Crăciunul.
Tradițional, de această sărbătoare, în Spania se gătește și mănâncă o prăjitură numită roscon (în foto).
- Fotografia aparține lui Carlos Jimenez Gallego
Cine erau magii
Cuvântul “magus” provine din persa (farsi) ma-gu-u-sha, care înseamnă preot, referindu-se la o castă de preoți persani sau babilonieni care studiau stelele, în dorința lor de a-l căuta pe Dumnezeu.
Se credea că aceștia erau monarhi ale unor popoare din ținuturile Orientului, fiind oameni puternici, înțelepți și nobili.
Conform reprezentărilor fizice antice ale magilor, aceștia erau înfățișați în costume persane, ținând ofrandele cu mâinile acoperite de mantie.
Începând cu secolul al IX-lea, au fost reprezentați ca regi, cu coroane pe cap.
Inițial, magii erau considerați a fi de origine arabă sau persană. Mai târziu, ei au simbolizat cele trei continente cunoscute până atunci: Asia, Europa și Africa. Începând cu secolul al XV-lea, au ajuns să reprezinte întreaga umanitate.
Dacă în această perioadă a anului sunteți într-un oraș spaniol, mai ales dacă aveți copii, vă recomand să nu ratați defilarea! E o experiență care vă va aduce mai aproape spiritul spaniol și care îi va bucura pe cei mici.