Ce este gota fria și urmările celei din septembrie 2019

Celor care trăiesc pe coasta mediteraneană a Spaniei, le este cunoscută DANA (acronimul pentru Depresiune Atmosferică de Nivel Înalt) sau gota fria.

Ce este gota fria

Este un fenomen meteorologic anual care coincide de obicei cu debutul toamnei și al primăverii în vestul Mediteranei. Are loc cu precădere în Spania, mai precis de-a lungul coastei de est și în Insulele Baleare, deși efectele sale pot fi resimțite și în zonele interioare.

Ploile reci sunt rezultatul unui front al aerului polar polar care avansează deasupra Europei de Vest la o altitudine mare (de obicei 5-9 km) și care, atunci când se ciocnește cu cel mai cald și mai umed aer din Marea Mediterană, generează furtuni puternice.

Estimările AEMET

Estimările Agenția Meteorologică de Stat (AEMET) din păcate s-au adeverit: DANA va afecta estul peninsular, coborând spre sud-estul peninsular și va lăsa ploi de intensitate torențială cu acumulări de cantități mai mari de 200 de litri pe metru pătrat.

În sudul Valencia și în zonele mari din Alicante și Murcia, sunt foarte probabil averse și furtuni torențiale foarte puternice.

AEMET subliniază că DANA va fi staționată până joi între sud-estul peninsular și Africa de Nord, iar vineri va începe să se deplaseze încet și retrograd spre vest și va fi amplasată în jurul strâmtorii.

Gota fria septembrie 2019

Ploi torențiale, vânturi puternice și tornade au lovit la mijlocul lui septembrie 2019 în sud-estul peninsular, Valencia, Alicante, Murcia, Almeria și Albacete, provocând un haos fără precedent.

Cu înregistrări apropiate de 400 de litri pe metru pătrat în douăsprezece ore în unele locații, DANA din acest an, conform specialiștilor, a fost cel mai puternic din ultima sută de ani.

Pe durata a mai multe zile, provinciile Valencia și Alicante au fost aproape complet în alertă roșie (risc extrem) din cauza furtunilor abundente, a ploilor torențiale și a vântului intens. În Castellón, cu excepția regiunilor nordice, care au fost cu alertă galbenă (risc moderat), s-a menținut mai multe alerta portocalie (risc semnificativ).

Ploile torențiale care au căzut în jumătatea sudică a Comunității Valencia care au descărcat 316,6 l/mp în Beniarrés în 24 h. În localitatea Ontinyent au căzut 297 l/mp, cea mai mare acumulare din anul 1917 când au început înregistrările, după cum a raportat AEMET.

Imaginile de mai jos aparțin publicației online www.lasprovincias.com.

Gota fria a provocat anul acesta pierderi de vieți omenești (au murit 6 oameni), numeroase pagube materiale, s-au prăbușit poduri și multe drumuri au fost închise.

În orașul Valencia, situația nu a fost atât de dramatică. În medie au căzut 31 de litri/mp, potrivit AEMET.

În loc de concluzii

Gota fria este un fenomen întâlnit mai ales primăvara și toamna pe coasta mediterană a Spaniei. În ultimii ani, procesiunile care au loc în Semana Santa (Săptămâna Mare) au fost anulate din cauza valului de vânt și frig care a lovit  zona. În toamna lui 2019, la trei zile după încetarea ploilor unele drumuri nu erau încă circulabile, iar din unele localități apa nu se retrăsese.

Nu am scris aceste rânduri cu intenția de a te speria, ci de a-ți face cunoscut un fenomen mai puțin cunoscut. Înainte de a pleca în concediu, este bine să verifici starea probabilă a vremii, mai ales dacă vii primăvara sau toamna. Nu ignora avertismentele de ploaie, chiar dacă nu toate înseamnă gota fria, așa că vino pregătit cu niște haine care să îți asigure protecție. În rest, s-auzim de bine!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3489