Replica navei Victoria, prima ambarcațiune care a făcut înconjurul lumii, ancorează în Valencia

Nava Victoria, copia primei ambarcațiuni care a făcut ocolul lumii, va ancora în portul Valenciei, de vineri, 30 aprilie și până duminică, 9 mai 2021.

În secolul al XVI-lea, pentru prima dată în istorie, o ambarcațiune, pe numele ei Victoria, a reușit să înconjoare pământul. Replica acelei nave se va afla în Valencia și va putea fi vizitată.

Scurtă istorie 

Nava Victoria ar fi fost construită în șantierele navale din Zarauz (Țara Bascilor),

Numele său provine de la biserica Santa María de la Victoria de Triana (Sevilla), locul în care Fernando Magellan a jurat să slujească regelui Carlos I.

Ambarcațiunea a fost una dintre cele cinci nave aflate sub comanda lui Fernando Magellan ce aveau ca destinație Insulele Condimentelor.

Insulele Molucca sau Insulele Spice (Insulele Condimentelor) formează un arhipelag al Indoneziei. Ele au devenit celebre în sec. al XV-lea și al XVI-lea, când portughezii, spaniolii, englezii și olandezii au purtat lupte pentru a le controla, datorită condimentelor deosebite pe care le aveau și care în Europa erau necunoscute.

Din flota numită “Armada de la especiería” sau “Armada de Magallanes” (Armata condimentelor sau Armata lui Magelan), Victoria a fost singura care a ajuns în insule și a făcut înconjurul lumii.

La începutul expediției, Nava Victoria a avut o capacitate de încărcare de 102 tone, inclusiv barca și echipamentul, și un echipaj de 45 de bărbați. Construcția ei a costat 300.000 de maravedis, monedă veche spaniolă folosită între sec. XII-XIV.

Nava Victoria ieșit din portul Sevilliei la 10 august 1519, iar în 6 septembrie 1522 a revenit în Sanlúcar de Barrameda (Cádiz) de unde a fost trasă până în portul Sevillei (8 septembrie). Avea la bord doar optsprezece supraviețuitori din echipajul inițial.

Replicile navei Victoria Victoria

Prima replică a navei Victoria a fost construită cu ocazia Expo 92 din Sevilla, în Isla Cristina (Huelva).

Ignorând avertismentele experților locali cu privire la nivelul scăzut la mareei (apa ajungea la 80 cm), autoritățile au avut parte de un eșec. Nava s-a răsturnat în timpul ceremoniei, iar artiști aflați la bordul ei, interpretând personaje, au fost nevoiți să se întoarcă la mal înotând.

După reparații, pe durata expoziției, a rămas ancorată în portul Triana.

În 2004, nava a fost recondiționată pentru a merge din nou în jurul lumii, trecând prin Nagoya (Japonia) cu ocazia Aichi Expo 2005. Nava Victoria s-a întors la Sevilia pe 4 mai 2006, încheindu-și călătoria cu succes.

Cea de-a doua replică a navei Victoria a fost realizată cu prilejul sărbătoririi celei de-a cincea aniversări a primei circumnavigații. Fundația Nao Victoria a comandat șantierelor navale Palmas de Punta Umbría.

Ambarcațiunea a fost lansată la apă pe 11 februarie 2020 cu destinația expoziție permanentă lângă Torre del Oro. (Turnul de Aur) din Sevilla. Replica a ajuns la Sevilla pe 9 martie 2020. Această copie se va afla în portul Valenciei.

Cele două replici ale ambarcațiunii Victoria aparțin Fundația Victoria.

Alte două replici ale navei Victoria se află în Argentina, în Puerto San Julián (Santa Cruz) și în Punta Arenas, în Chile, având destinația de muzee.

Informații utile referitoare la nava Victoria Valencia

– Locația ambarcațiunii: Marina de Valencia, lângă Veles e vents.

– Perioada: 30 aprilie – 9 mai

– Program vizitare: 10:00 – 20:00. Ultimul bilet se vinde la 19:30. Datele și orele pot fi modificate din cauza condițiilor meteorologice.

– În ce constă vizita: un tur auto ghidat al celor trei punți., în care vizitatorul va înțelege contextul istoric și social în care a avut loc marea realizare maritimă, va primi informații din istoria navigației, despre diferitele zone ale navei și va putea vorbi cu echipajul, marinari care trăiesc așa cum trăiau cei de acum 500 de ani.

– Prețuri:

  • Copii 5-10 ani: 3 Euro
  • Copii peste 10 ani și adulți: 5 Euro
  • Familii (2 adulți și până la 3 copii între 5-10 ani): 12 Euro.
  • Copii sub 5 ani: gratuit.
  • Cumpărarea biletelor online și programarea vizitei se pot face aici.

– Cum ajungi la locație:

– Cu autobuzele publice EMT numărul 95  (stația Marcos Sopena Eugénia Viñes).

  • Despre EMT citește aici. Dacă vrei să afli cum să ajungi dintr-un punct al orașului în altul cu autobuzele publice, verifică aici.

– Cu metroul, liniile 5 și 7 (stația Maritim Sereria). De la stație până în port este o distanță de mers pe jos de aproximativ 800m.

– Cu tramvaiul (tranvia) linia 8, stația Marina Real Juan Carlos I.

  • Despre cum să circuli cu Metrovalencia și Tranvia (tramvaiul), citește aici. Dacă vrei să afli cum să ajungi dintr-un punct al orașului în altul, verifică aici.

– Cu Valenbisi, cele mai apropiate stația 276 (Veles e Vents).

    • Dacă vrei să afli cum poți folosi Valenbisi ca turist, îți recomand acest articol.

* * * 

Dacă vrei să fii la curent cu ce se mai întâmplă în Valencia sau să vezi diverse lucruri din oraș, urmărește-mă pe Facebook.

* * *

Articole care s-ar putea să te intereseze ca turist în Valencia

– Valencia Tourist Card, gratuități și reduceri pentru turiști

Cum ajungi din aeroport în centrul orașului Valencia 

Cum ajungi din aeroport în gările din Valencia

– Cu transportul în comun din Valencia în localități apropiate. Trenurile cercanías.

– Transportul public în Valencia. Ghid complet

– Cu copiii în Valencia

– Plaza del Patriarca, o bijuterie culturală, de artă și religioasă a orașului Valencia

– Parcul Natural Albufera, locul unde se vânează apusurile în Valencia

– Ce să vizitezi în Valencia în patru zile, bine, fie și în cinci

* * * 

Surse de informație: Valenciabonita.es, Fundacionnaovictoria.org, Vcentenario.es.

Fotografia articolului aparține publicației: Vcentenario.es.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1859